Videó: Ezekben a percekben ezres diáksereg vonul a Kossuth tér felé

Fotó: Ellenszel.hu

Szabad ország, szabad oktatás! – visszhangzik a Váci utcában, mire a Ferenciek terére ér a Fővám térről induló, sokszáz fősre duzzadt diákcsoport. Rendőri kísérettel vonulnak a Bazilika felé, az éttermek teraszairól fotózzák a nem mindennapi látványt a turisták.

A Szél Kálmán térről körülbelül 400 diák tart a Margit hídon keresztül a Kossuth tér felé, azt kiabálják, hogy „a sztrájk alapjog”.

Amikor a sor eleje már a Szabad sajtó útjánál jár, a vége még el sem érte az Irinyi utcát a Váci utcán – írja a Telex tudósítója. A Szabad sajtó útján hangosan megtapsolják a forgalmat, amit legalább 5-8 percre megfog a zebrán átvonuló tömeg. „Mit nem akarunk?” – kérdezi megafonnal az egyik szervező. „Buta országot” – vágja rá a tömeg, ami megközelítheti az ezer embert is. Pár autós dudával bíztatja a diákokat, de a Piarista Gimnázium ablakaiból is integetnek, tapsolnak a diákok. Hamarosan a Vörösmarty térre érkezünk.

„Kis pénz, kis tanítás, nagy pénz, nagy tanítás”, ezt skandálja a másik vonuló diákcsoport, akiknek míg az eleje a Nyugati térnél járt, a vége a Jászai Mari térnél. „Kiállunk a tanáraink mellett” kiabálják.

Megérkeztek a Szent István Bazilikához a Fővám térről indulók, ahol már több száz diák várta őket. Skandálással és tapssal egyesül a két csoport. Visszhangzik a Szent István tér a diákoktól. Már most ezren lehetnek itt, és még nem ért ide mindegyik csoport.

loading...