Riasztották a magyar Gripeneket, mert újabb incidens történt a magyar légtérben pénteken

Kép forrása: MTI

Két újabb, a csütörtök éjszakaihoz hasonló incidens történt a magyar légtérben. Tegnap éjjel – a horvát elnök tájékoztatása szerint – több mint 40 percig repült Magyarország felett egy katonai drón, ami később Zágrábban zuhant le.

Az incidens miatt kérdéseket a hvg.hu kérdésekkel fordult a Honvédelmi Minisztériumhoz, amely péntek délután válaszolt. A gép a HM szerint egy TU-141 típusú drón volt, amit az orosz és ukrán hadsereg is használt korábban.

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett

– írták.

A HM azt is írta, hogy „a nagy sebességgel közlekedő eszközt” már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”

Újabb incidensek is történtek azóta

Ezután viszont egy másik incidens is történt, amelyről a következőket osztotta meg a szaktárca:

Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.

A HM szerint az ukrán háborús konfliktus miatt „különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek.”

Mint írták, az ügyben Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. „Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.”

Történt egy harmadik eset is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Győrben beszélt arról, péntek délután ismét volt egy hasonló jelzés a radarok alapján, amelynek nyomán ismét felszálltak a magyar Gripenek. Szijjártó Péter elmondta, egyik alkalommal sem láttak semmilyen repülő objektumot.

Magyarország felől érkezett Horvátországba a katonai gép, amely becsapódott Zágrábban

loading...