A brit miniszterelnök személyesen tart fejtágítást Orbánnak Putyinnal kapcsolatban

Kép forrása: EPA/MTI

Boris Johnson brit kormányfő minden erejével arra bíztatja a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg Vlagyimir Putyin győzelmét Ukrajnában. Kedden Londonba várja Orbán Viktort is egy fejtágításra Putyinnal kapcsolatban – írja a Népszava.

Az Ukrajnában zajló háború kevés pozitív hozadékának tekinthető, hogy látványosan javul az Egyesült Királyság és az Európai Unió együttműködése. A Brexit egyik szellemi atyjának tekinthető Boris Johnson nyilván még fontosabb szerepet játszhatna a brüsszeli döntéshozatalban, ha a szigetország nem hagyta volna el a közösséget, de az Ukrajna melletti kiállásért tett erőfeszítései közepette a brit miniszterelnök végre érettebb munkakapcsolatot épített ki az EU-val.

A brit kormányfő hangsúlyozta: célja, hogy  az agresszor „megbukjon és látszódjon is, hogy megbukik, hiszen a nemzetközi rendet meg kell védeni attól, hogy „katonai erővel át lehessen írni a szabályokat”. Mint emlékeztet: a „világ figyel, és nem a jövő történészei, hanem az ukrán nép lesz az ítélőbírája.”

Az Egyesült Királyság diplomáciai nagyüzemmel vág neki a hétnek. A brit kormányfő hétfőn Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland kormányfőt, kedden pedig a Visegrádi Négyek miniszterelnökeit, köztük Orbán Viktort látja vendégül.

A tárgyalások elsősorban arról szólnak majd, hogyan lehet az elveket, az elkötelezettséget Ukrajna iránti egységes szolidaritási kampánnyá változtatni. A V4 vezetőivel folytatott eszmecsere annak tudatában zajlik majd, – ahogy a kormányzati sajtóiroda fogalmazott, – hogy „ezek az országok máris első kézből tapasztalják az európai kontinensen gyorsan kibontakozó humanitárius válságot”.

Egyelőre nem tudni, hogy az válságban aktívnak és harciasnak mutatkozó Johnson el tud-e érni bármit a „stratégiai nyugalmat” hangoztatva továbbra is hintapolitikát folytató Orbánnál.

loading...