Putyin szerint a gazdasági szankciók szinte felérnek egy hadüzenettel

Első hosszabb beszédét adta az orosz állami televízióban Vlagyimir Putyin elnök az orosz-ukrán háború kirobbanása óta. A beszédben arról beszélt, hogy szerinte a nyugati gazdasági szankciók szinte felérnek egy hadüzenettel, de még annak a szintjét nem érték el – írja a Telex a TASZSZ alapján.

Az orosz elnök szerint Ukrajna elveszítheti államának jelenlegi formáját.

„A mostani vezetésnek meg kell értenie, hogy ha folytatják azt, amit művelnek, akkor az ukrán állam jövőjét veszélyeztetik”

– mondta, és hozzátette, hogy ha ez megtörténik, akkor ezért ők lesznek a felelősök.

Putyin szerint ugyan Oroszországban is vannak neonácik, de „nem a kormányban, mint Ukrajnában.” Szerinte a mariupoli evakuációt azért kellett lefújni, mert „a neonácik senkit sem engedtek ki,” illetve Ukrajnában jelenleg hatezer külföldi állampolgárt tartanak túszként.

Putyin elmondta, hogy Ukrajna szinte teljes katonai infrastruktúrája megsemmisült, a légvédelmet sikeresen felszámolták. Putyin szerint ezért van szó most az ukrajnai légtér lezárásról, de minden ilyen törekvést úgy értelmezne Oroszország, mint

egy olyan beleszólás egy fegyveres konfliktusba, ami veszélybe sodorhatja az orosz katonákat.

Az orosz hadsereggel kapcsolatban elmondta, hogy csak és kizárólag hivatásos katonák vesznek részt a hadműveletben, egy katonát sem soroztak be, és nem is tervezik. Azt is elmondta, hogy Oroszországban nem tervezik bevezetni különleges veszélyhelyzetet, szerinte az országban nincs, és nem is lesz ilyenre ok.

Putyin azt is elmondta, hogy azt szeretné, ha Ukrajna demilitarizált, „nácitalanított” és semleges lenne, a semlegesség feltétele pedig az, hogy ne csatlakozzon a NATO-hoz.

(TASZSZ)

loading...