Az amerikai külügyminiszter nem tárgyal Orbánnal

Antony Blinken március 3. és 8. között Európában tartózkodik, hogy közös stratégiákat dolgozzanak ki európai vezetőkkel. Az USA-nak nem jött be Orbán pávatánca, az amerikai külügyminiszter nem tárgyal vele.

Blinken először Brüsszelben áll meg, ahol európai uniós és NATO-beli kollégáival találkozik. Március 5-én Lengyelországba látogat, ahol találkozik a lengyel vezetőkkel, hogy „megbeszéljék a további biztonsági segítségnyújtást a folyamatos agresszióval, és az Ukrajna elleni orosz támadásokkal szemben”.

Később a Moldova Köztársaságbeli Kisinyovba érkezik, ahol találkozik Maia Sandu államfővel, Natalia Gavriliță miniszterelnökkel és Nicu Popescu külügyminiszterrel. A Moldova Köztársaságban tett látogatása során Antony Blinken megvitatja Moldova azon erőfeszítéseinek támogatását, hogy befogadja és segítse az ukrajnai menekülteket, valamint az Egyesült Államok támogatását Moldova Köztársaság azon törekvésének, hogy megőrizze szuverenitását és területi integritását.

Az amerikai diplomácia vezetője Moldvából a litvániai Vilniusba utazik, majd március 7-én a lettországi Rigába, március 8-án pedig az észtországi Tallinnba látogat.

loading...