Amerikai hírszerzés: Putyinnak dühkitörései vannak, ordibál az embereivel

Kép forrása: AFP

Az amerikai hírszerzésnek megbízható információi vannak arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szokatlan dühkitöréseket produkál a belső köreiben lévő emberekkel szemben az ukrajnai katonai hadművelet állása miatt – írja az NBC híre alapján a Portfolio.

Számos jelenlegi és volt hírszerzési tisztviselő szerint a nyugati titkosszolgálatok jól rálátnak Putyinra, és szorosan nyomon követnek minden viselkedési változást rajta.

Az amerikai hírszerző ügynökségek megállapításai szerint

Putyin egyre frusztráltabb az ukrajnai háború állását illetően, és valószínűleg az egyetlen lehetőséget az erőszak megkétszerezésében látja. Putyin dühösen rohan ki beosztottjai ellen, még ha a koronavírus okozta aggodalmak miatt nagyrészt el is izolálódott a Kremltől.

Mark Warner amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke azt mondta, Putyint egyértelműen meglepte az ukrán ellenállás, izolálta magát, nem sokat tartózkodik a Kremlben, egyre kevesebb inputot kap. Hozzátette, aggódik, hogy Putyin sarokba van szorítva, és nem maradt számára menekülési útvonal a helyzetből.

Az amerikai hírszerzésnek megbízható információi vannak arról, hogy Putyin frusztált, és szokatlan dühkitöréseket produkál a belső körében lévő emberekkel szemben a katonai hadművelet jelenlegi állásával, valamint akciói széleskörű nemzetközi elítélésével kapcsolatban.

Egy korábbi hírszerző tiszt szerint mindez szokatlan, mivel Putyin általában kordában tartja az érzelmeit.

Már nem az a hidegvérű, tisztánlátó diktátor, aki 2008-ban volt

– mondta a CIA korábbi igazgatója, John Brennan.

Egy nyugati diplomata szerint Putyin egyre inkább elszigeteltnek és félreinformáltnak tűnik. Szerinte az izoláció nagy aggodalomra ad okot, az orosz elnök nem fogja fel reálisan, mi történik. Egy elemző szerint az orosz hadsereg elsősorban tüzérségi haderő, de eddig ezt csak kis mértékben használták. Michael Kofman szerint a legrosszabb még előttünk van, sokkal rondább dolgok jöhetnek.

loading...