Orbán 12 év alatt nem hozott akkora szégyent Magyarországra, mint ma: az orosz fegyvereket átengedték, az EU-s szállítmányt nem

Hatalmas vagyont spórolhatott volna Magyarország, ha Orbán nem Putyintól vesz gázt
Kép forrása: MTI

Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy Magyarországon keresztül nem szállíthat senki sem fegyvert Ukrajnának és az ország légterét sem lehet erre használni. A magyar kormány az EU-ban ugyan megszavazta, hogy az Unió szállíthasson fegyvereket az ukrán hadseregnek, de ebben még passzívan sem kíván részt venni Magyarország.

2019-ben, amikor orosz fegyvereket reptettek át Magyarországon, sokkal rugalmasabb volt Orbán – emlékeztet a 444 a mostani helyzet apropóján.

Azok a fegyverek akkor Szerbiába mentek, ahol egy katonai bázis épült éppen Nis közelében, orosz részvétellel. Akkoriban a magyar kormány nem akadályozat meg, hogy az orosz fegyvereket Magyarország légterén keresztül reptessék.

Az akkori helyzetet bonyolította, hogy 2014-ben az EU eltiltotta a tagállamokat attól, hogy részt vegyenek orosz fegyverkereskedelmi ügyletekben. Erre hivatkozva a román kormány nem is engedte át a Szerbiának szánt orosz fegyvereket. Azonban Putyin szerencséjére a Nyugat legnagyobb árulója, Orbán Viktor azonnal kisegítette az orosz diktátort.

Az oroszok több alternatív útvonalat választottak ezután, az összesen 30 tankból és ugyanennyi páncélos járműből álló szállítmány célba juttatására.

Az egyik megoldás az volt, hogy 10 páncélost repülőgépekre raktak, és az embargóra fittyet hányva, a magyar légtéren keresztül vitték Szerbiába.

Gulyás Gergely akkoriban azt mondta, hogy az orosz szállítmány polgári teherszállítóval ment, nem katonai gépen, így a magyar kormánynak nem volt dolga az engedélyezéssel.

Az Orbán-kormány nem engedi, hogy az EU Magyarországon keresztül küldjön segítséget Ukrajnának

loading...