Az Orbán-kormány nem engedi, hogy az EU Magyarországon keresztül küldjön segítséget Ukrajnának

Kép forrása: MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután egy koszovói sajtótájékoztatót jelentette ki, hogy Magyarországon keresztül nem szállítanak uniós fegyvereket Ukrajnának.

Indoklása szerint a kormány azért hozta meg ezt a döntést, mert a fegyverszállítmányok „erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak”, a kormánynak pedig kötelessége biztosítani az ország védelmét. Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország nem akar belekeveredni az orosz-ukrán háborúba.

Magyar Honvédség: Semmi közünk a holland fegyverszállításokhoz

A Magyar Honvédség úgy érezte, helyreigazító közleményt kell kiadnia, nehogy valaki véletlenül is azt higgye, közünk lehet a fegyverszállításhoz.

Azt írták – amit egyébként mindenki, aki beszámolt a hírről -, hogy:

„A képen látható C-17-es szállító repülőgép egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség része, amelynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 nemzet számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel. A SAC C-17 légijárművek nyilvántartásba vétele Magyarországon történt, tehát magyar felségjelzéssel repülnek, de a 12 tagország együttesen birtokolja a flottát. Mindegyik résztvevő nemzet a programhoz való hozzájárulásként repülési órákat vásárol, amelyek alatt a saját céljaikra használhatják a repülőgépeket. A szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs.”

444: Magyar felségjelzésű C17-esek szállítják Ukrajnába a Hollandia által felajánlott fegyvereket

loading...