Nem csoda, hogy Putyin ideges: a fél világ a semmi közepén hátrahagyott orosz fegyverekről készült videókon csodálkozik

Kép forrása: AFP
Szinte felfoghatatlan mennyiségű, használható állapotban lévő páncélost, katonai járművet hagynak hátra az Ukrajna elleni offenzívában résztvevő oroszok. Úgy néz ki, az inváziós sereg valóban a vártnál komolyabb motivációs, logisztikai és technikai problémával küzd – írják a Portfolio tudósításában.Rengeteg videó került fel az elmúlt 1-2 napban tökéletes állapotú orosz haditechnikai eszközökről, amiket kezelőik egyszerűen hátrahagytak ukrán utakon, mezőkön, erdőkben.

Itt például állítólag a 200-as számú gépesített gyalogsági zászlóaljhoz tartozó járművek látható, köztük egy betöltött BM-21 Grad rakéta-sorozatvető. Az egyik teherautó árokba borult, a többinek látszólag semmi baja, mégis hátrahagyták őket.

A következő képeken szintén egy felszereléssel, lőszerrel együtt hátrahagyott harckocsi látható:

Ezen a T-90-es harckocsin és 2Sz3 Akacja önjáró lövegen szintén nincs Z vagy V, de egészen biztosan oroszok, mert az ukrán haderő nem használ T-90-eseket. A járművek valószínűleg beleragadtak a sárba vagy kifogytak az üzemanyagból. A sár már a „különleges műveletek” előkészítésére szolgáló hadgyakorlat alatt is gondot okozott az orosz járműveknek.

Ezt a BMP-2-as gyalogsági harcjárművet is hátrahagyták a kezelői. Látszólag semmi baja, talán kifogyott az üzemanyagból. A kezelője a repeszálló mellényét is hátrahagyta.

A Portfolio cikkében további felvételek láthatók hátrahagyott, látszólag sértetlen harckocsikról, felszerelésről. A portál szerint valószínűleg a következő indokok miatt hagyják hátra ezeket az eszközöket:

  1. Nagyon úgy fest, hogy az oroszoknak tényleg komoly gondjaik vannak az üzemanyag-ellátással.
  2. Az eszközök műszaki hibásak lettek. Ezeknek a harcjárműveknek egy része nagyon régi, a T-72-esek és a BMP-2-es akár 30, de inkább 40 éves lehet. Valószínű, hogy nincs mindegyik hibátlanul karbantartva.
  3. Közbeszólnak a terepviszonyok.
  4. Néhány orosz katonának egyszerűen nincs kedve az ukránokkal háborúzni. Sokan úgy lettek a térségbe vezényelve, hogy azt se tudták, hova mennek – erről tanúskodnak legalábbis a hadifoglyokkal készített „beszélgetések.”
loading...