Lengyelország nem elégszik meg az elítélő nyilatkozatokkal: Csehországgal együtt kitiltják az összes orosz repülőgépet légtereikből

Kép forrása: TASZSZ

Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda lengyel elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Andrzej Duda a telefonbeszélgetésre hivatkozva a Twitteren azt írta:

az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, „drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg”.

A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése. „Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére” – húzta alá Duda.

Kitiltják az összes orosz gépet Lengyelország és Csehország légteréből

Péntek délután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Facebookon közölte:

elrendelte a miniszterelnöki tanács olyan rendeletének előkészítését, amelynek értelmében lezárják Lengyelország légterét az orosz légitársaságok előtt. Piotr Müller kormányszóvivő szerint az intézkedés péntek éjféltől lép életbe.

Martin Kupka cseh közlekedési miniszter is közölte:

„Ma éjféltől leállítjuk az összes orosz légitársaság működését cseh területen.”

Kiveszik a szolgáltatásból az orosz tévécsatornákat

A lengyelországi kábeltévék péntektől kiveszik szolgáltatásaikból az orosz tévécsatornákat, reagálva a lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) előző napi, nemzetbiztonsági indokokra hivatkozó döntésére. Egyes kábeltévék a lengyel közszolgálati televízió TVP World angol nyelvű  hírcsatornájával helyettesítették a Russia Today orosz hírtévét. A tavaly novemberben elindított TVP World eddig csak interneten volt elérhető.

(MTI)

loading...