Vége az óvatos, ködös üzengetésnek: név szerint említik Orbán Viktort az oligarchákról szóló EP-jelentésben

Kép forrása: MTI

„Számos leleplező, tényfeltáró és oknyomozó cikk szerint Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont” – áll a Népszava cikke szerint az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának az oligarcha struktúrák elleni harcról szóló friss jelentésében.

A napilap azt írja:

az állásfoglalásban szerepel olyan mondat is, miszerint a saját zsebre dolgozó és a magánérdekeit a többség fölé helyező politikai elit megjelenése soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban.

A szakbizottság tagjai a szavazás során jóváhagytak több olyan módosító indítványt is, ami bírálja, valamint aggasztónak nevezi az uniós pénz magyarországi felhasználásával kapcsolatos jelenségeket. Ide sorolják, hogy Magyarországon kiemelten magas volt az egy ajánlattevővel kötött beruházási szerződések aránya, valamint hogy a közbeszerzés működését illetően rendszerszintű hiányosságokra lehet következtetni.

A jelentés kiemeli azt is, hogy a 2015 és 2019 közötti időszakban Magyarország kapta az uniós tagállamok közül a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlást az EU Csalás Elleni Hivatalától (OLAF).

loading...