Csehországban megvádolták Orbán Viktort és a leváltását követelik

Kép forrása: Reuters

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke hétfői Twitter posztjában arról írt, hogy

„Orbán Viktor ma de facto támogatta a kazah polgárok elleni lövöldözést és az orosz hadsereg érkezését. Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, sok olyan állampolgár él ott is, akinek problémája van a hasonló kijelentésekkel. Támogatom őket és mindig támogatni fogom.”

A Bloomberg híre alapján a hvg.hu azt írja, nem ez az egyetlen Orbánt bíráló posztja Pekarová Adamovának. A cseh parlament elnöke korábban azt mondta,

„a csehek már leváltották Babist, nagyon remélem, hogy a magyaroknak is sikerülni fog. Fontos, hogy Magyarország a változásra szavazzon áprilisban, úgy, ahogy mi”.

Adamova kijelentései nagy visszhangot keltettek, néhány orbánista ellenzéki vezető a lemondását követelte. Milos Zeman cseh elnök szóvivője Twitteren azt írta, hogy „cseh állampolgárként” Orbán elnézését kéri a kijelentés miatt.

A Bloomberg kiemeli, hogy Magyarországon jelentős választás következik tavasszal, mivel a Fidesz szoros versenyben van az ellenzékkel, amely egy jelölt mögé tömörült. A cseh kormány júliusban veszi át az Európai Unió soros elnökségét, így nekik sem mindegy, hogy kivel tárgyalnak: a jelenleg ellenzékben liberális fordulatot hirdető összefogással, vagy továbbra is Orbánnal.

loading...