FT: Orbán gyengébb annál, mint amilyennek látszik, ezért elképzelhető, hogy idén távozásra kényszerül

A Magyarországnak jutó mintegy 270 milliárd forintnyi részt azonnal zárolták is.
Kép forrása: Orbán Viktor / Facebook

A Financial Times (FT) szerint felvetődik a kérdés, hogy ha kikap a választásokon, úgy Orbán elfogadja-e majd az eredményt, vagy szembeszáll azzal, ahogy a volt is amerikai elnök, Donald Trump is tette.

A Népszava által szemlézett cikkben a FT arról ír, hogy idén három erős ember is választásra készül: Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Jair Bolsonaro brazil és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökök.

A brit lap szerint mindhárom politikus gyengébb lehet annál, mint amilyennek látszik, és elképzelhető, hogy idén mindhárman távozni kényszerülnek. 

A cikkben szóba kerül a Freedom House újabb kutatása, hogy a világban 15 éve szorul vissza a jogállam, ám most nem kizárt, hogy több helyen is megtörik az irányzat.

Így viszont a levegőben lóg a magyar kormányfő, Orbán jövője:

ő ugyan az illiberális modell hangos hirdetője az FT szerint, egyben „a trumpi jobboldal hőse” Amerikában, ám a demokrácia lebontása miatt összetűzésbe került az EU-val.

A lap szerint Orbánnal kapcsolatban az a kérdés is felvetődik, hogy ha kikap, akkor vajon elfogadja-e majd az eredményt, vagy megpróbál szembeszállni vele, ahogyan azt Donald Trump volt amerikai elnök is tette.

loading...