Juszt László: Orbánék cinkosan kacsingatnak vissza a Horthy-korszakra, ezért ugyanott van a helyük

Kép forrása: MTI

Juszt László szerint az Orbán-rezsim cinkosan kacsintgat vissza a Horthy-korszakra, ezért a Fidesznek is ugyanott van a helyi, mint annak a rendszernek: a múltban.

Juszt László bejegyzése:

Ez a rezsim nem csinál titkot abból, hogy fél szemmel folyamatosan a Horthy korszakra tekint vissza. Onnan veszi az ötleteket. Ezért is érdemes odafigyelni, hogy mit hoz az új év!

Az ünnepek alatt nekivágtam Ungváry Krisztián történész Horthy kötetének. Az első döbbenetes újdonság volt számomra Horthy szerepe a Népszava két újságírójának megölésében.

Beniczky Ödön belügyminiszter volt 1919-20 között. 1925-re legitimistaként került bíróság elé. A vele készült interjút idézi Ungváry:

“1920 február elején a Gellért szállóban összegyűlt különítményesek és Horthy előtt felolvastak egy, a Népszavában megjelent cikket, amely a különítményesek kegyetlenkedéseiről szólt. Az írás általános megbotránkozást keltett. Többen a vezérkar tagjai közül megjegyezték, hogy a gaz Somogyi Bélát a Dunába kell tenni. Horthy Miklós fővezér úr azután e kijelentéssel bontott asztalt: Nem beszélni kell itt, hanem cselekedni!” Ez a bírósági tudósítás megjelent AZ ÚJSÁG 1925. május 31.-ei számában. Ezt követően a volt belügyminisztert “hivatali titkok elárulásáért 20 hónap börtönre ítélték. Kiszabadulása után öngyilkos (?) lett. Egyébként – teszi hozzá Ungváry – Prónay Pál saját naplójában Beniczky vallomásával megegyezően írta le az ügyet. (Prónay Pál: A határban a halál kaszál)

Ez az a kor, amire a mai hatalom cinkosan kacsingat vissza… és ezért is van a helye ugyanott… – a múltban. Ez ennek az évnek a feladata!”

loading...