Az utolsó pillanatban próbálja meg valaki „kilőni” Orbán népszavazását – soron kívül kell döntenie az Alkotmánybíróságnak

Kép forrása: MTI

Megtámadták az Alkotmánybíróságon a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazását – derül ki a szervezet hivatalos oldalán közzétett, az Index által kiszúrt információkból. A meg nem nevezett indítványozó az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatát támadta meg. Az alkotmánybíróknak január közepéig kell soron kívüli eljárásban eldöntenie a népszavazás sorsát.

Az indítványt az utolsó pillanatban adta be valaki, hiszen annak a törvény szerint „az Országgyűlés határozatának közzétetelét követő tizenöt napon belül be kell érkeznie”, az indítvány pedig éppen a határidő lejárta előtt, december 15-én érkezett meg a testülethez. Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jelezte, hogy hét civil partnerével meg fogják támadni az Alkotmánybíróságon a kormányzati referendumot.

A beadványában kifejtették, hogy az Országgyűlés a vitában és a határozatban is mind jogi, mind pedig politikai értelemben hallgatott a jogosultak fennmaradó kérelmeiről, vagyis a közjogi ellenérvek az indítványozó szerint a „senki földjén maradtak”.

„A Kúria által is kiemelten, a lehetetlenre irányuló népszavazási kezdeményezés sérti a kérdés egyértelműségét, az egyértelműség viszont kötelező eleme a népszavazási kérdésnek. E lehetetlenség megnyilvánulása például, ha az Országgyűlés a népszavazási kérdéseket nem tudja majd mindenki számára érthető, és a gyakorlatban alkalmazható törvényszövegbe önteni, amely kiállja az Alaptörvénnyel való összevetés próbáját is”

– áll a dokumentumban.

Az indítványozó szerint az Országgyűlés a népszavazás elrendeléséről hozott döntése során nem vizsgálta a jogorvoslati szervek hatáskörén kívül eső körülményeket, a hitelesített kérdésekkel szemben felmerülő közjogi érveket, amelyeket értelmezése szerint a Kúria a jogorvoslati eljárás során az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésként értékelt, nem vizsgálta, illetve arról a határozata indoklásában sem adott számot.

loading...