Orbán Viktor és Novák Katalin megőrülnek: az egész EU-ban családként kell elismerni az azonos nemű szülőket és gyermekeiket

Kép forrása: MTI

Az Európai Bíróság (EUB) úgy döntött, hogy az azonos nemű szülőket és gyermekeiket minden tagállamban családként kell elismerni. A „döntés 100 000-150 000 gyermek életére lesz hatással az EU-ban”.

Az EUB keddi, mérföldkőnek számító ítéletében kijelentette, hogy ha egy ország elismeri a szülői kapcsolatot egy gyermekkel, akkor minden tagállamnak ezt kell tennie a gyermek szabad mozgáshoz való jogának biztosítása érdekében

– írja az Euronews.

Az ügy azután került az uniós bíróság elé, hogy a bolgár hatóságok megtagadták a születési anyakönyvi kivonat kiadását egy azonos nemű pár újszülött lányának arra hivatkozva, hogy egy gyereknek nem lehet két anyja. A bolgár Kalina Ivanova és a brit Jane Jones a 2019-ben Spanyolországban született Sara édesanyjaként van nyilvántartva.

De egyik szülő sem spanyol származású, ami azt jelenti, hogy Spanyolországban nem kaphat állampolgárságot, és az 1981-es brit állampolgársági törvény értelmében Jones nem ruházhatja át a brit állampolgárságot a lányára, mivel Gibraltáron született.

Ennek alapján Ivanova bolgár állampolgárságot kért gyermeke számára, amelyet később az azonos neműek házassága és élettársi kapcsolata miatt elutasítottak, mivel ezt Bulgária jogilag nem ismeri el.

Ennek eredményeként Sarát a hontalanság veszélye fenyegette, nem kapott állampolgárságot, nem hagyhatta el családja lakóhelye szerinti országát, Spanyolországot, és nem rendelkezett személyes okmányokkal sem, ami korlátozta az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a társadalombiztosításhoz való hozzáférését. Az EUB viszont kimondta, hogy a gyermeknek bolgár útlevelet kell kiállítani.

Arpi Avetisyan, az ILGA-Europe civil szervezet peres ügyekért felelős vezetője az ítéletet követő keddi beszédében azt mondta: “A régóta várt ítélet egyértelművé tette, hogy az egyik EU-tagállamban megállapított szülői hovatartozást egy másik tagállam nem vetheti el azzal az ürüggyel, hogy megvédi a “nemzeti identitást”.

„Ez egy igazi bizonyítéka annak, hogy az EU az egyenlőség uniója, és várjuk, hogy a szivárványcsaládok mindenki mással egyenrangúan élvezhessék a szabad mozgáshoz való jogokat és más alapvető jogaikat. Fontos, hogy az ítéletet mielőbb végrehajtsák, nem csak Sara baba és családja miatt, hanem más családok miatt is, akik hasonló küzdelmekkel néznek szembe EU-szerte.”

A két anya közleményben üdvözölte, mondván, ez „nagy előrelépés az összes LMBT+ család számára Bulgáriában és Európában”. Az ítélettel szemben nem lehet fellebbezni.

loading...