Márki-Zay Péter nyerte meg az előválasztást, de a közvélemény-kutatás szerint Dobrev Klárát szívesebben látnák politikai szerepben

Az árnyékkormány egy éves.

Négy százalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amelyet november 2. és 12. között végeztek kétezer ember megkérdezésével. A felmérést az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg. Kiderült még:

Orosz Annát alig ismerik és Karácsony Gergely elutasítottsága egyenlő Orbán Viktoréval. Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után sem őt látnák az emberek legszívesebben politikai szerepben.

A kutatásból kiderült, hogy 72 százalékos lenne a részvételi hajlandóság, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás. A Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzék listájára 41 százalék. Ez a ZRI októberi méréséhez képest 2 százalék erősödést jelent az ellenzék számára.

a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra szintén 3 százalék. Két százalék az, aki egyéb listára szavazna, 14 százalék pedig még nem tudja, kire adná a voksát.

A pártszimpátiák esetében

  • a Fidesz–KDNP vezet 37 százalékkal,
  • a Demokratikus Koalíció követi 18 százalékkal,

Utána komoly leszakadás van:

  • a Jobbik 6,
  • a Momentum 5,
  • az MSZP, az MKKP és a Mi Hazánk 4
  • az LMP 3,
  • a Párbeszéd 2 százalékon áll.

Rákérdeztek az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomra is, ők 3 százalékon állnak.

A politikusok ismertségéről is érdeklődött a kutató:

99 százalékos ismertsége van Orbán Viktornak, Gyurcsány Ferencnek és Karácsony Gergelynek is. Dobrev Klára 98, Jakab Péter 93, míg Márki-Zay Péter 91 százalékon áll.

A párbeszédes Szabó Tímeáról már csak 76 százalék tudja, hogy kicsoda, Tordai Bencéről 65 százalék, míg a momentumos Orosz Annáról már csak 51 százalék.

A kutatás szerint a válaszadók leginkább Gyurcsány Ferencet nem látnák szívesen politikai szerepben (69 százalék), míg a második helyen Orbán Viktor és Karácsony Gergely végzett ezen a listán egyaránt 51 százalékkal.

Ugyanez az érték Márki-Zay Péter esetében 39 százalék, vele kapcsolatban azonban 49 százalék válaszolt úgy, hogy szívesen látná. Ennél magasabb szimpátiát csak Dobrev Klára (52 százalék) és Jakab Péter (50 százalék) tudott felmutatni.

loading...