Kiszivárgott: az Európai Bizottság megijedt a nyakába akasztott pertől és végül meggyújtotta a robbanózsinórt

Kép forrása: AFP
Elkészítette a jogállamisági mechanizmus keretében az Európai Bizottság azokat az információkérő leveleket Magyarországnak és Lengyelországnak, amelyekben kéthónapos határidővel válaszokat vár az EU-pénzek felhasználásával kapcsolatos konkrét aggodalmaira és már csak Ursula von der Leyen aláírására várnak a levelek, hogy a napokban ki is küldhessék azokat a két tagállam számára – tudta meg a Bloomberg magasrangú brüsszeli bizottsági illetékesektől, írja a Portfolio.A jogállamisági mechanizmus január 1-től hatályos az EU-ban, és olyan esetekben ad a pénzek visszatartásával, vagy levágásával kapcsolatos szankciós lehetőséget az EU kezébe, amelyekben az EU-pénzek felhasználásával kellően szorosan összefüggő jogállamisági problémák merülnek fel, mint például az igazságszolgáltatás függetlensége.

A vétóalku betartása érdekében eddig nem történtek konkrét, hivatalos lépések az Európai Bizottság részéről, mert márciusban az Európai Bíróságon támadta meg a magyar és a lengyel kormány magát a mechanizmust rögzítő jogszabályt.

Mivel októberben megvolt a nyilvános tárgyalás a luxemburgi bíróságon, december elején pedig már a főtanácsnoki indítvány is kijön, azután pedig a Bloomberg jelzése szerint várhatóan az év elején a bírósági ítélet is megszületik, így kézzelfogható közelségbe került, hogy az ítélet alapján a Bizottság véglegesíthesse a szankciós szabályrendszert. Éppen ezért küldi ki most ezeket a leveleket 8 hetes válaszadási határidővel. Ennek célja az is, hogy ne az ítélet megszületése után kezdjen levelezgetésbe, hanem nyerjen egy kis időt, hogy az ítélet birtokában már legyen a tagállamoktól beérkezett válasza a felvetett problémáira.

Ezután pedig a beérkezett magyar-lengyel válaszok és a bírósági ítélet iránymutatása tükrében tudja véglegesíteni a mechanizmus alkalmazási kézikönyvét. Az eljárás további fázisait pedig a magyar és lengyel válaszok tükrében, a tagállamok felhatalmazása alapján tudja majd folytatni (pl. második levélküldés, majd a válasz alapján EU-pénzes szankciós javaslat a Tanács felé várhatóan leghamarabb jövő nyár körül).

Az EP pert akasztott Ursula von der Legyen nyakába

Érdemes megjegyezni, hogy

a magyar és lengyel kormány felé való levélküldés éppen azután történik meg, hogy hosszas türelmi időszak után az Európai Parlament végül beperelte az Európai Bíróságon a Bizottság elnökét tétlenség miatt, azaz amiatt, hogy a január óta hatályos jogállamisági mechanizmusban eddig semmi konkrétat nem tett.

A Bizottság év eleje óta végig csak annyit ismételgetett, hogy egyetlen pénzfelhasználási visszás esetet sem felejtenek el, mindent feljegyeznek és most a fenti levélben pont ilyen eseteket írnak majd le, amelyekre várják a magyar és lengyel kormány válaszát.

Tegnap és ma éppen Budapesten tartózkodik a jogállamisági ügyekben illetékes és végig keményvonalas álláspontot képviselő Didier Reynders uniós biztos. Az általa most begyűjtött információk is biztosan fontos inputot jelentenek majd ahhoz a stratégiához, ahogy a Bizottság haladni akar a jogállamisági mechanizmus alkalmazása során.

loading...