Az erdélyi magyarok imádják Orbánt, döntő többségük a Fideszre fog szavazni jövőre

Erdélyben már nagyon készülnek a 2022-es magyar választásra és mint kiderült, a legtöbben most is a Fideszre fognak szavazni, mert imádják Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök népszerűbb Kelemen Hunornál, az RMDSZ elnökénél is. Az erdélyiek szerint az igazi magyarsághoz állampolgárság kell.

Orbán Viktor a legismertebb és legnépszerűbb magyar politikus Erdélyben, mindkét kategóriában lekörözi Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét

– írja a Transindex a Bálványos Intézet legfrissebb kutatása alapján.

A reprezentatív felmérés egyértelművé teszi, hogy az erdélyi magyarok döntő többsége Fidesz-szavazó lesz jövőre.

Az erdélyi magyarok 89 százaléka úgy gondolja, részei a magyar nemzetnek. 69 százalékuk szerint a nemzeti hovatartozás fő eleme az anyanyelv és a kultúra. Míg 2016-ban csak a megkérdezettek 26 százaléka gondolta azt, hogy az „igazi magyarsághoz” állampolgárság kell, ez az arány 2021-re 52 százalékra módosult. A megkérdezettek 53 százaléka nagyon büszke, 40 százaléka büszke a magyarságára.

Az erdélyi magyarok magyar demokráciába vetett bizalma alig, 62-ről 59 százalékra csökkent, de kiderült, radikálisan csökkent informáltságuk.A rokonszenv tekintetében éles határvonal van a kormánypárti és ellenzéki politikusok között.

Orbán Viktor népszerűsége továbbra is töretlen (89%) Erdélyben, Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt is megelőzi (78%), míg Szijjártó Péter külügyminiszter a harmadik (63%).

A legelutasítottabb anyaországi politikus

  • Gyurcsány Ferenc (77%),
  • őt Dobrev Klára és Karácsony Gergely követi (45-45%).

Eddig a felnőttkorú erdélyi magyarok mintegy 60 százaléka igényelt magyar állampolgárságot (25% nem is akar), 42 százalékuk pedig  részt is venne a magyarországi választásokon.

2016 óta abban nem történt változás, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező szavazni szándékozó erdélyi magyarok 83 százaléka fideszes.

loading...