Kósa Lajos a Fideszre haragította a Pegasus kémszoftvert gyártó izraeli céget

Kép forrása: MTI

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását” – válaszolta a 24.hu kérdésére az az izraeli cég, amelyik eladta a magyar kormánynak a Pegasus nevű kémszoftvert.

A fideszes politikusok hónapokig futottak el a kérdések elől- hárítottak, sem beismerni, sem tagadni nem akarták, hogy használták-e a szoftvert. Végül Kósa Lajos ismerte el csütörtökön, a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a programot.

A 24.hu azért fordult az izraeli gyártócéghez, mert a program felhasználásának köre meglehetősen körbehatárolt, csak olyanok esetében lehet használni, akikkel kapcsolatban felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. Magyarországon viszont a több száz megfigyelt között van üzletember, újságíró és polgármester is, esetükben pedig igencsak kérdéses, hogy mennyire álltak fenn a fenti feltételek.

loading...