Kész a díjtáblázat, ennyit kell fizetni a háziorvosnál

A Facebookon könyörög a háziorvos: lehet, hogy nem lesz ellátás
Kép forrása: MTI

A Magyar Orvosi Kamara kidolgozta azoknak az ellátásoknak a díjtáblázatát, amelyeket nem támogat az állam, de a háziorvosoknál elérhetőek. A legmagasabb díj kicsit több mint 13 ezer forint. Meghatározták továbbá a rendelői vérvétel, infúzióbeadás és a kiszállás díját is.

A háziorvosi ellátást 1992-ben privatizálták, így az alapellátást gyakorlatilag a magánszektor biztosítja. Gyakran maguknak a háziorvosoknak sincs „magánorvosi tudatuk”, hiába dolgoznak vállalkozóként, inkább kényszervállalkozóként aposztrofáljak magukat

– mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

A MOK kidolgozta a háziorvosi ellátások díjtáblázatát. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk. A díjtételeket részben azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik úgynevezett barna TAJ-számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a TAJ-kártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni.

Meghatározták továbbá a nem csak az érvénytelen tajkártyások számára kiszámlázható díjakat, például

  • a rendelőben elvégzett vérvétel (2550-4250 forint),
  • az infúzióbeadás (7500-12500 forint)
  • és a kiszállás díját (150-250 forint kilométerenként).

A díjtáblázatban meghatározott díjtételek minimum és maximum díjakat tartalmaznak a csendesen fogyó 6500 háziorvos és házi gyermekorvos számára, aki jelenleg Magyarországon praktizál. A legalacsonyabb díjtétel 2550 forint, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjakról a háziorvosoknál kifüggesztett táblázatból lehet tájékozódni.

loading...