EUrologus: Az Európai Parlament törvényen kívül helyezte a lengyel alkotmánybíróságot

Fotó: Ellenszel.hu

Az Európai Parlamentben (EP) a képviselők nagy többséggel fogadták el azt a dokumentumot, amely szerint

a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása, nem független, és a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult

– írja az EUrologus.

Az EP szerint a vitatott alkotmánybírósági döntés “az értékek és jogszabályok európai közössége elleni támadásnak” minősül, a testület pedig tisztán politikai célokat szolgál. A képviselők teljes mértékben támogatják azokat a lengyel bírákat, akik továbbra is alkalmazzák az uniós jog elsőbbségét, és az ügyeket előzetes döntéshozatal céljából az Európai Bíróság elé terjesztik annak ellenére, hogy ezzel lengyel bírói pályafutásukat teszik kockára.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a lengyel alkotmány értelmében az uniós szerződések a a nemzeti jogrend részét képezik, közvetlenül alkalmazandók, és a nemzeti joggal való ütközés esetén elsőbbséget élveznek. A képviselők emlékeztetnek arra, hogy a Lengyel Köztársaság önkéntesen elkötelezte magát amellett, hogy az alapító szerződések rendelkezéseit és az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatát magára nézve kötelezőnek fogadja el.

Azt javasolja az Európai Parlament az Európai Bizottságnak, hogy indítsa el Lengyelországgal szemben az uniós források védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust, szakítsa meg, vagy függessze fel a kifizetéseket, indítson kötelezettségszegési eljárásokat és ne hagyja jóvá a lengyel nemzeti helyreállítási tervet.

Egyúttal a Parlament arra is figyelmeztet, hogy szükség van egy olyan megoldásra, amellyel az uniós forrásokat közvetlenül is el lehet juttatni a lengyel végső kedvezményezettek számára.

loading...