Török Gábor: Orbán Viktor nem akkor bont pezsgőt, ha a DK nyer

Török Gábor FB-oldala

Török Gábor politikai elemző kifejtette a véleményét közösségi oldalán arról, hogy milyen esetben lenne a Fidesz az előválasztás nyertese. A kormánypárt ugyanis nem a DK győzelme esetén örülne a legjobban.

„Igazán most derül ki, hogy az előválasztás dobbantó vagy mocsár az ellenzéknek. Dobbantó, ahonnan felugorhat a Fidesz és Orbán Viktor szintjére, teljesítve legalább a választási siker előfeltételeit (közös indulás, egységes kampány, egy vezető), vagy mocsár, amelyben végleg elsüllyedhet (felerősödő belső feszültség, széteső kampány, vezetői válság).

Valójában tehát nem az a legfontosabb kérdés, hogy MZP vagy KG lép-e vissza, és még csak nem is az, hogy DK legyőzhető-e a visszalépéssel (amúgy igen, szerintem mindkét esetben), hanem az, hogy a folyamat végén visszaállítható-e legalább arra a szintre az ellenzék együttműködése, ahol az előválasztás előtt volt.

OV nem akkor bont pezsgőt, ha DK nyer (bár ez kétségtelenül számára ma jobb opciónak tűnik, mint a másik kettő), hanem akkor, ha a végül megválasztott miniszterelnök-jelölt mögött motiválatlan lesz a szavazótábor egyik fele.

A többi kérdést (például: a jelölt képes-e a meglévő ellenzéki táboron túl is szavazatokat szerezni) csak akkor érdemes feltenni, ha ez a helyzet nem áll elő” – írja Török Gábor.

loading...