Tovább veri a fejét a falba Orbán: kizárná Norvégiát az Európai Unió közös piacáról

Végre kiderült a kormány álláspontja a gyerekekre zúdított könnygázzáporról
Kép forrása: MTI

Akár Norvégia közös uniós piachoz való hozzáférését is megakadályozná az Orbán-kormány, ha Magyarország nem kapja meg a Norvég Alap 77 milliárd forintját, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Fidesz szerint ez a pénz jár az országnak.

Az RTL Híradónak nyilatkozó nemzetköz jogász szerint egy ilyen vétó akár az Európai Gazdasági Térség széteséséhez (EGT) is vezethet. A DK szerint most végleg elszigetelődik az Orbán-kormány.

Augusztus negyedikén zárta le a vitát Norvégia, amely a Magyarország 77 milliárd fortintnyi civileknek járó támogatástól esett el. Az összeg egy kisebb, 4 millárd forintos részének elosztásáról nem sikerült ugyanis megállapodni. A norvégok ezt ismét az Ökotárs Alapítványra bízták volna, de az Orbán-kormány ezt nem fogadta el, mert szerintük kormányellenes szervezeteknek adják a pénzt. A kormány 6 másik szervezetet javasolt, de ezeket nem fogadták el Norvégiában.

A Fidesz hetek óta vergődik, szerintük Norvégia tartozik Magyarországnak, amit Orbán Viktor képes volt a bohózat kiegészítéseként még jogszabályba is foglalni.

Az Európai Gazdasági Térség működésének következő hétéves ciklusáról most kezdődnek az egyeztetések, ennek végén Magyarország élhet vétójogával, ez azonban a szövetség végét jelentené Hoffmann Tamás nemzetközi jogász szerint. A szakember szerint, ha Norvégia elveszíti Orbánék hisztije miatt a közös piachoz való hozzáférést, akkor az EU sem férhet hozzá a norvég piachoz, és nyilván megszűnne minden pénzügyi transzfer lehetősége.

A DK szerint Gulyás Gergely kijelentése egyértelmű zsarolás, de ezzel egyetlen dolgot fognak csak elérni:

Magyarország külpolitikai megítélése tovább romlik, totálisan el fogunk szigetelődni.

loading...