Szijjártó Pétert feldühítették az amerikaiak: felszólította az USA-t, hogy ne akadályozzák a magyar mentőakciót Kabulban

Kommunista nagykutyával találkozik Szijjártó Péter
Kép forrása: Reuters

A hétfőre virradóra Budapestre érkező gép utasainak jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hozták ki Afganisztánból – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. „Cserében azt várjuk, hogy a szövetségeseink, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak ne gátolják a magyarok által kihozandó emberek bejutását a repülőtérre. Ezt számos esetben tapasztaltuk az elmúlt napokban” – közölte Szijjártó Péter. 

A magyar diplomácia vezetője szabadságáról visszatérve, a WHO Budapesten tartózkodó főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt az afganisztáni mentésről. Az eseményen Szijjártó megerősítette, hogy Magyarország 173 embert evakuál Afganisztánból Üzbegisztánon keresztül. Egyúttal megköszönte az üzbég kormánynak, hogy a magyar mentőakciót egyfajta előretolt helyőrségként segíti.

Szijjártót felbosszantották az amerikaiak

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország lojális, megbízható szövetségesként, lojális és megbízható barátként jár el, és ezt várja a szövetségesektől is, ami szerinte nem minden esetben mondható el.

Mint mondta, a hétfőre virradóra Budapestre érkező gép utasainak jelentős részét amerikai és osztrák kérésre hozták el. Cserében azt várják, hogy szövetségeseik, köztük a kabuli repülőtér felügyeletét ellátó amerikaiak ne gátolják a magyarok által kihozandó emberek bejutását a repülőtérre, mert ez számos esetben fordult elő az elmúlt napokban.

A miniszter szerint az az érvelés, hogy nagy a tömeg a repülőtéren, elfogadhatatlan.

„Mi nem növeljük a tömeget, mert ott a gépünk. Bemennek az emberek a reptérre, felszállnak rá, és elhozzuk őket”

– mondta.

A magyar kapacitás megvan, két katonai gép ott van a térségben, és folyamatosan végzik az evakuációs feladatokat. Fontos, hogy azok, akiket Magyarország ki akar hozni Afganisztánból, bejuthassanak a reptérre. Vannak magyar katonák a terepen, akik folyamatosan segítik az érintettek azonosítását és bejutását a kabuli repülőtérre.

Most aztán rögtön rendeződik majd a háború sújtotta kabuli repülőtéren a káosz, de ha nem, akkor majd maximum hadat üzen Szijjártó az Egyesült Államoknak, vagy bárkinek, aki akadályozza, hogy ő embereket mentsen Kabulban.

loading...