Magyar utazók kerültek bajba Szijjártó Péter miatt

Kínai akkumulátorgyár épül Fóton
Kép forrása: Reuters

Hiába jelentette be a nagy örömhírt Szijjártó már több mint három hete, hogy minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár szabadon beutazhat Üzbegisztánba, a hivatalos üzbég tájékoztatás erről mást mond. A Telex több olvasója is jelezte, hogy hiába van magyar védettségi igazolványa, tesztet kértek tőlük.

A külügyminiszter július 24-én írta ki a hivatalos Facebook-oldalára, hogy „a mai naptól szabadon utazhat Üzbegisztánba minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár”.

A magyar konzuli szolgálat aktuális tájékoztatása szerint az „oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal” rendelkező magyarok korlátozások, azaz teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Üzbegisztánba.

Ez alapján úgy tűnik, egy kicsit szűkebb csoportra vonatkozik a korlátozásmentesség, mint amiről Szijjártó beszélt, hiszen a magyar állampolgárok egy részének olyan védettségi igazolványa van, amit nem oltásért kapott, hanem teszt alapján, vagy azért, mert átesett a fertőzésen. Vagyis már a két hivatalos, magyar tájékoztatás sem teljesen fedi egymást.

Ha valaki biztosra szeretne menni és elolvassa az üzbég tájékoztatást is, ott megint mást olvashat:

a beutazáshoz mindenkinek szüksége van 72 óránál nem régebben készült, negatív PCR-tesztre, akkor is, ha már beoltották.

A Telex több olvasója is jelezte, hogy hiába van magyar védettségi igazolványa, csak friss PCR-teszttel engedték be Üzbegisztánba. Volt köztük olyan, aki július végén, néhány nappal Szijjártó bejelentése után utazott, és akkor még a konzulátustól is azt az információt kapta, hogy szüksége lesz a negatív teszteredményre. Mások augusztusban repültek, nekik már a konzulátus infóvonalán is azt mondták, hogy mehetnek teszt nélkül, mégis kérték tőlük a PCR-tesztet.

A Telex az ügy tisztázása érdekében megkereste Magyarország üzbegisztáni konzulátusát, a bécsi üzbég nagykövetséget (ahová a magyar vízumügyek is tartoznak) és az üzbég külügyet is, de sehonnan nem kaptak választ.

Elérték ugyanakkor telefonon a moszkvai üzbég nagykövetséget, ahol szintén megerősítették, hogy az Üzbegisztánba való beutazáshoz PCR-tesztre van szüksége minden külföldinek, a magyaroknak is, turista- és munkavízum esetén is.

A portál egy Üzbegisztánban lévő olvasója szerint valóban PCR-tesztet követelnek a repülőtéren a határátlépésnél, „de aztán, ha kitartasz, gyorstesztre enyhítenek, ha még mindig kitartasz, beengednek”.

A jelek szerint a határon a személyzet nem értesült a Szijjártó Péter által tető alá hozott magyar-üzbég megállapodásról, de a tapasztalat alapján „minimális kiállással, 6-7 perc alatt” el lehet jutni addig, hogy végül teszt nélkül átléphessék az országhatárt.

loading...