Váratlan pofon, ami súlyos veszteséggel járhat: leminősítené a nemzetközi akkreditációs testület a magyar alapjogi ombudsmant

Kép forrása: MTI

Leminősítené az alapvető jogok biztosát az ombudsmanokat ellenőrző nemzetközi akkreditációs testület – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A szervezet közleménye szerint az ok, hogy

a testület szerint a magyar alapjogi ombudsman, Kozma Ákos nem foglalkozott megfelelően minden elé kerülő emberi jogi problémával, és nem szólalt fel ezek kapcsán.

Itt felsorolták: a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBTI embereket, a menekülteket és a migránsokat, a médiapluralizmust, a civil szervezetek helyzetét, és a bíróságok függetlenségét érintő problémákat és jogsértéseket.

A nemzeti emberi jogi intézményeket egy saját kollégáikból álló testület, a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága sorolja kategóriákba. Az intézményeket aszerint sorolják be „A” vagy „B” státuszúnak, hogy mennyiben felelnek meg a Párizsi Alapelvek néven ismert ENSZ-határozatnak.

A négy „A” státuszú nemzeti emberi jogi intézményből álló albizottság idén júniusban vizsgálta meg a magyar ombudsman munkáját. Ennek alapján a ma nyilvánosságra hozott jelentésükben azt javasolják, hogy fosszák meg „A” státuszától az alapvető jogok magyarországi biztosát.

A „B” státusz azt jelenti, hogy az intézménynek nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

Kozma Ákosnak több mint másfél éve volt a csorba kiköszörülésére, ámde ő és hivatala sajnos nem élt a lehetőséggel.

loading...