Több ezer ember követelte hangosan Kásler Miklós lemondását a hősök terén

Kép forrása: MTI

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fehérbe borította szombaton délelőtt a Hősök terét:

több ezer fehér pólóba, ingbe, nadrágba öltözött egészségügy dolgozó vonult ki, és hangosan követelték kásler Miklós miniszter lemondását.

A szakdolgozók a méltánytalanságok és az új szolgálati jogviszony miatt is tüntetnek, ami az ápolókat és a szakdolgozókat is érinti, ők viszont nem kaptak jelentős béremelést, így tovább nőtt az orvosok és a velük dolgozó ápolók közötti bérszakadék.

Az esemény kezdetére több ezren gyűltek össze a téren, majd fehér lufikat engedtek a levegőbe.

Első felszólalóként Balogh László, a kamara elnöke azt mondta, a márciusban életbe lépett törvény miatt eddig a járványhelyzet miatt nem tudtak tüntetni, pedig már akkor kellett volna, mert a jogszabály súlyos ellentmondásokat, szabályozási hiányosságokat és méltánytalanságokat tartalmaz, így jogos az elégedetlenség.

Balogh szerint háromezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új szerződést. „Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a betegeknek” – tette hozzá.

A tüntetésen felolvasták Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere levelét is, de mindkettőre hatalmas, percekig tartó füttyszó érkezett.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a szakdolgozókkal csapatban dolgoznak, ezért volt fontos számára, hogy eljöjjön és szolidaritását fejezze ki. A felszólalók között volt Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is.

Üveges Péterné, a Magyar Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg ellátási alelnöke szintén beszédet mondott, amelyben kiemelte, hogy már 2019-ben 5250 ápoló hiányzott a rendszerből.

Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik márciusban nem írták alá az új szolgálati jogviszonyt, és akik azóta távoztak,

jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból.

Ezért elvárják, hogy a törvény ne vonatkozzon a szakdolgozókra, és a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását és a társadalmi elismerést – tette hozzá.

loading...