Friss kutatás: Dobrev Klára alkalmasabb Orbán legyőzésére, mint a többi miniszterelnök-jelölt – Karácsony lemarad

A hat ellenzéki miniszterelnök-jelöltet három jól elkülönülő ismertségi zónába lehet sorolni – derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amelyből az IDEA Intézet készített jelentést.

A kutatás szerint hiába Karácsony Gergely a legismertebb, támogatottságában ez nem jelent neki előnyt. Az adatfelvétel időpontjában

a támogatottságok alapján Jakab Péter (28%) vezet, mögötte szorosan Dobrev Klára (27%), kettejük mögött kissé lemaradva Karácsony Gergely (24%).

Tizenkét százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, míg a további két jelölt választottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti.

A kutatás során a politikusokat ismerők körében feltettek 11 úgy nevezett imázskérdést, és azokra adott értékelésekből készítettek egy összesített imázsmutatót, hogy kiderüljön, milyen az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános vélemény:

Dobrev Klára esetében tájékozottsága, felkészültsége, illetve erős egyénisége a vezető tulajdonságai. Karácsony Gergelyhez képest jobb átlaggal bír abban a tekintetben, hogy le tudja győzni Orbán Viktort.

Jakab Péter a legjobb mutatóval bír a küzdeni tudó politikusképet illetően, illetve őt tartják a leginkább emberközelinek, az egyik legalacsonyabb értéket megfontoltsága, kiszámíthatósága kapta.

Az említett mutatókat figyelembe véve a momentumos Fekete-Győr András és Pálinkás József esélyei meglehetősen mérsékeltek arra, hogy a második fordulóba jussanak. Ők biztosan nem lesznek közös miniszterelnök-jelöltek.

Hetekkel az ellenzéki előválasztás előtt úgy néz ki, hogy az eddigi Karácsony-Dobrev harcot felváltja egy Dobrev-Jakab párbaj, így az ő programjaikat érdemes inkább figyelemmel kísérni.

loading...