Nagyon fog hiányozni a várva várt EU-s pénz Orbánnak a 2022-es választás előtt

Kép forrása: AFP

Ha nem rendeződik pár nap alatt az uniós segélycsomag körüli vita, akár az is előfordulhat, hogy csak az év végén láthat a kormány először pénzt ebből a forrásból. Ez pedig a választások előtt kifejezetten rosszul jönne Orbánnak. 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az uniós segélycsomagból Magyarországnak járó rész a politikai harcok túszává vált. Az Európai Bizottság (EB) szóvivője hétfőn azt mondta, hogy csúszik a helyreállítási alapra (RFF) beadott magyar pályázat elbírálása, ami akár hónapokig is tarthat.

Magyarország számára összesen hatezer milliárd forintnyi forrás volt ebben a segélycsomagban, amelynek körülbelül a fele hitel, a másik fele vissza nem térítendő támogatás lett volna. Orbán Viktor többször elmondta, hogy a hitelt nem szeretné felvenni,

pedig az a konstrukció, amellyel az EU hitelt ad, sokkal olcsóbb lenne, mint a legtöbb keleti hitel, amit a Fidesz-kormány eddig igénybe vett.

Az is kiderült, hogy a támogatások egy részét egyszerűen nem igényelte a magyar kormány, mert komoly politikai vitákra számított az Európai Bizottsággal.

A támogatásokat hat jelentős témakörben adják, és a magyar kabinetnek bizonyos politikai döntéseket – például az egyetemek alapítványokba szervezését – alaposan meg kellett volna indokolnia a pénzért. Körülbelül ezermilliárd forintnyi támogatásról mondott le a magyar kormány pont azért, hogy a maradék kétezerötszáz milliárdot minél hamarabb megkapja – emlékeztet az EUrologus.

A trükk többek között az, hogy a teljes pályázati összeg tíz százalékát már azután le lehet hívni, hogy a bizottság jóváhagyta a pályázatot, így nem kell megvárni, hogy utána a Tanács is megszavazza azt.

Ezzel az azonnal lehívható összeggel a kormány a 2022-es parlamenti választási kampányban előre számolt, most azonban úgy tűnik, egy darabig nem lesz belőle semmi.

Orbán elszámolta magát: lehet, hogy semmi nem lesz a várva várt pénzből

Hetek óta parázs vita folyik a Fidesz homofób törvénye miatt: azzal háborították fel az EU-t, hogy a pedofília elleni törvénybe olyan módosítást írtak bele, amely összemossa a homoszexualitást a gyermekbántalmazással. Ennek nem csak az Európai Tanácsban, a miniszterelnökök és államfők között lett nagyon durva visszhangja, de az Európai Parlamentben is.

Az Európai Bizottság viszont kínosan figyel arra, hogy az RFF-re leadott pályázatok elbírálásának semmi köze ne legyen az ilyen politikai küzdelmekhez. Az is látványos viszont, hogy nem tudják magukat teljesen kivonni a következmények alól, és nem képesek csak úgy jóváhagyni a magyar pályázatot.

Az Európai Bizottság azt nézi meg, hogy a kormány a pályázat összeállításánál figyelembe vette-e az országspecifikus ajánlások összességét vagy túlnyomó többségét. Úgy tudni, hogy a mostani vita egy konkrét ügy körül alakult ki:

az EB keményebb antikorrupciós keretrendszert szeretne kialakítani a pénzek elköltésére, de vita van az ügyészség és a bírák függetlenségéről is. Ez pedig pont egy olyan absztrakt probléma, amellyel sokáig el lehet húzni az időt.

Nagyon hiányozni fog Orbánnak a pénz a 2022-es választás előtt

A Bizottság nem fogadta el, de még nem is utasította el a Fidesz-kormány tervét, hanem tovább folytatja a vizsgálatát. A folyamat jelenleg ott tart, hogy a magyar kormány utolsó, múlt pénteki válaszát elemzik.

A magyar pályázat elfogadása akár hónapokkal is csúszhat, mert egy két hónapos hosszabbításnál még az előleg lehívása is az év végére tolódna nyár helyett, ráadásul utána még a Tanácsnak is döntenie kell a pályázatról.

Márpedig az Európai Tanács is köti az ebet a karóhoz: a nagy befizetők elégedetlenek, nem akarják tovább pénzelni Orbán rendszerét.

Az Orbán-kormánynak mindenképpen fájni fog a csúszás, mert pont a választás előtti időszakban nem fog megérkezni Magyarországra ez a támogatás. Márpedig az összeg van annyira jelentős, hogy a következményei bárki számára érzékelhetők legyenek.

loading...