Orbánnak Budapesten kell szembenéznie az EU-val: szeptemberben uniós küldöttség érkezik, vizsgálódni fognak

Uniós küldöttség érkezik szeptember 29-e és október elseje között Magyarországra, hogy feltárja, mi történt a Judith Sargentini EP-képviselő és szerzőtársai által készített jelentés elfogadása óta eltelt három évben a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén.

Ha az Európai Parlament (EP) házbizottsága jóváhagyja és a járványhelyzet is megengedi, akkor a testület állampolgári jogi bizottsága szeptember vizsgálóbizottságot küld Magyarországra. A különböző politikai csoportok képviselőiből álló delegációt a testület magyar ügyekkel foglalkozó tagja, a francia zöldpárti Gwendoline Debos-Corfield vezetné.

Az állampolgári jogi szakbizottság vezető testülete a múlt héten hagyta jóvá a kiküldetésre vonatkozó javaslatot, de még rá kell bólintania az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciájának is, valamikor július elején. 

A Népszava cikke szerint, a tényfeltáró küldöttség látogatásának tényét bizonyára üdvözölni fogja Orbán Viktor, aki a Sargentini-jelentésről rendezett EP-vitában azzal vádolta a szerzőket, hogy alapvető tényekkel sincsenek tisztában, mert “elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra”. Mint a miniszterelnök akkor a szavazásra készülő parlament felé fordulva fogalmazott:

“Önök megfelelő tényfeltárás nélkül fognak dönteni”.

Orbán éppen csak arról felejtette el tájékoztatni a résztvevőket, hogy a Sargentiniék által tervezett vizitet az illetékes szakbizottság vezető testületében helyet foglaló fideszes Gál Kinga ellenszavazata akadályozta meg.

loading...