Annyi a Fidesz melegellenes propagandatörvényének, mert uniós és nemzetközi jogot is sért

Kép forrása: MTI

13 európai uniós állam – közöttük Németország és Franciaország – ítélte el a magyar melegellene egy kedden elfogadott nyilatkozatban, és kérte arra az Európai Bizottságot, hogy mint a szerződések őre, kezdeményezzen jogi lépéseket a magyar kormánnyal szemben, számolt be róla a hvg.hu.

A nyilatkozat szerint a homoszexuálitást a pedofíliával összemosó magyar törvényről is tárgyaltak, de ezenkívül is arra kérik az Európai Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésére álló eszközöket az uniós jogrend védelmében, beleértve azt is, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet.

Az uniós kormányok a múlt héten elfogadott törvénymódosításokat a „hátrányos megkülönböztetés egy súlyos formájának” nevezik, amely „a szexuális irányultságot, a gender-identitást és azok szabad kifejezését célozza, így elítélendő.

A dokumentum arra is rámutat, hogy a magyar törvény korlátozza a szólásszabadságot, és kifejti, hogy

Az LMBTQI-emberek megbélyegzése súlyosan sérti a méltósághoz való alapjogot, ami az EU Alapjogi Chartájában és a nemzetközi jogban is szerepel.

„Minden uniós állampolgár jogaiért kiállunk” – zárják a nyilatkozatukat, amelyhez a cikk megjelenésekor az alábbi államok csatlakoztak: Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Lettország.

loading...