Orbán megint a járvány ellen harcoló hősök közé sorolta magát, mert ő is „sokat 16 órázott”

Kép forrása: MTI

Migránshadak dörömbölnek Európa kapuján – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban tartott szokásos péntek reggeli beszédében. Orbán ismertette:

tavaly ilyenkor az illegális határátlépések száma a déli határon 10 ezer körül volt, most már eddig 38 ezer, vagyis a migrációs nyomás nő.

Keményíteni szeretném a magyar álláspontot: világos, elutasító álláspontunk van, de nem csak az illegális migrációt kell elutasítani. A járvány miatt a migráció különösen veszélyes, azt javasolnám, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjünk – mondta.

Kőből van-e a szívünk, ha nem engedjük be őket az országunkba, vagy hús-vér emberek vagyunk-e, akiknek nem csak szívük, hanem lelkük is van – tette fel a kérdést Orbán, majd meg is válaszolta:

a migráció eleve filozófiailag rossz dolog, nincs jó migráció, csak rossz migráció van.

A migráció is témája lesz a hamarosan induló nemzeti konzultációnak, de az szja-visszatérítés is, amihez hasonlít a nyugdíjpérmium kérdése, mondta a miniszterelnök. Az időseknek osztott prémium Orbán szerint arról szól, hogy ha növekszik a gazdaság, akkor kapjanak az idősek prémiumot, mert nekik köszönhetjük, hogy az ország eljutott oda, ahol most van. Ha magas a növekedés, akkor ez az összeg is magasabb, jó esély van arra, hogy ha az újraindítás sikerül, magasabb lesz a nyugdíjprémium – mondta.

“Most még olyan nagyon jól nem megy az országnak, de a gazdaság újraindítása még lehet igazán sikeres”, így az a kérdés, mi legyen a plusz erőforrásokkal, pénzzel. A legegyszerűbb, „ha visszaadjuk azoknak, akik megdolgoztak érte, különösen azoknak, akik a válság idején a legnagyobb terhet vitték és ezek a családosok voltak”

– mondta Orbán.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy sem a világgazdaság, sem az európai gazdaság nem az lesz a válság után, ami volt, nagy változások lesznek. Ráadásul fel kell készülni arra, hogy ez a járvány nem az egyetlen volt az életünkben. „A járványok és a népvándorlások korát éljük, és ezekre fel kell készülni” – mondta.

A járvány elleni védekezésben részt vevők 10 nap fizetett szabadságáról azt mondta a miniszterelnök: vegyék ki, rájuk fér, és megjegyezte:

ő is sokat 16 órázott és ez „megeszi az embert”.

Megjegyezte, hogy mindenkit megviselt a válság, de főleg azokat, akik a frontvonalban dolgoztak. A rendvédelmi, a szociális és egészségügyi dolgozók 16 órákat dolgoztak, hétvégenként is – hangzott el.

Törlik a védettségét annak, aki nem kért második oltást

A járvány témáját érintve a kormányfő felhívta a figyelmet: van 137 ezer ember, aki nem vette fel a második oltást. „Őket arra kérjük, hogy ezt tegyék meg, mert kénytelenek leszünk törölni a védettségüket” – mondta Orbán, hozzátéve: ez azokra vonatkozik, akik nem egészségügyi okokból, orvosi tanácsra nem tudtak hozzájutni a második adag vakcinához.

200 ezer forintos minimálbér

A minimálbér-emelésről szólva a kormányfő jelezte: az összegen többször is „nagyot” emeltek, de ez „még mindig nem elég”. Szerinte akik a legkevesebbet keresnek, mindig azok vannak a legnagyobb veszélyben például a mostani járványhoz hasonló helyzetben, ezért őket kell segíteni. A magasabb minimálbérbe a nagyvállalatok nem mennek tönkre, viszont a kis- és középvállalkozásoknál emiatt sokan elveszíthetik az állásukat, mert a munkáltatójuk nem tudja kigazdálkodni a magasabb minimálbér járulékterheit, ezért kell egyszerre az emeléssel valamilyen könnyítést adni a munkáltatóknak.

A 200 ezer forintos minimálbérről néhány éve nem is gondoltuk volna, hogy elérhető, ráadásul a garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz, ennek a kettőnek az emelése pedig minden más bért is „fel fog nyomni” Orbán szerint.

Foci EB: nem csak a járvány fenyegeti a játékokat, hanem a „térdepelés” ideológiai kérdése is

A ma kezdődő foci Eb-ről Orbán azt mondta: nem csak a járvány fenyegeti a játékokat, hanem a „térdepelés” ideológiai kérdése is. Megjegyezte: egykori rabszolgatartó államok a saját terhüket cipelve próbálják a morális lelkiismereti problémáikat ezzel kezelni, de szerinte Magyarországnak ilyen problémái nincsenek.

„A nemzeti mezt viselő játékostól nem azt várjuk, hogy megadja magát, hanem azt, hogy harcoljon, és ha nem tud győzni, akkor állva haljon meg”

– mondta, hozzátéve: „az egész térdeplősdi elhibázott ötlet.”

loading...