Orbán kampányüzemmódba kapcsolt: óriási adókedvezményt és 200 ezres minimálbért lengetett be

Végre nagy fizetésemelést intéz az állam
Kép forrása: MTI

Orbán Viktor a Világgazdaság szerdai konferenciáján a GDP-számokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy elég magas értékekről van szó, de konzervatív becslésekkel dolgozott a Pénzügyminisztérium, ezért a miniszterelnök reméli, hogy ennél még nagyobb számok lehetnek.

Fontos kérdés Orbán szerint, hogyan tudunk majd visszatérni a költségvetési egyensúlyhoz. 2020-ban 8 százalékos volt a hiány, idén ezt levisszük 7 százalék környékére, majd ‘22-ben 5,9 százalékra. Egy lépésben 3 százalékos hiányra nem lehet visszamenni, az túlságosan nagy megrázkódtatással járna a háztartások számára is.

A jegybanki alapkamat emelése, és az NHP kivezetése miatt a költségvetésnek olcsó forrásokat kell biztosítania a kkv-knak, maximum 0,5 százalékos kamattal, a Széchényi-kártyarendszer alkalmas lehet erre – mondta Orbán. Ebben számít a Kereskedelmi- és Iparkamarára is. A következő négy év egyik legfontosabb feladata e mellett az lesz, hogy az adatgazdálkodás kérdéskörét „összehozzák egy helyre”.

Orbán szerint 200 ezres minimálbér van a horizonton

A minimálbér kérdésében arról beszélt, hogy a 200 ezer forintos minimálbér lenne a cél, ez van a horizonton, „egy vagy két lépésben”, de ha ezt rászabadítják a kkv-kra, akkor egy nagy részük tönkremegy. Ezért, hogy ez ne történjen meg, támogatásra van szüksége a kkv-knak, csökkenteni kell az őket terhelő adókat.

Nem választási, hanem újraindítási költségvetés lesz a jövő évi – mondta a kormányfő, aki sokféle válságot látott már: vörösiszap, migráció, háború, stb.

„Válságból nekem újat senki nem tud mutatni”

– mondta, de ez a világjárvány most más, ez mindenki számára teljes új helyzet.

Az újraindítást két operatív törzs fogja majd irányítani, a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter fogja vezetni, és lesz társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is, amelyet Novák Katalin vezet majd.

Orbán szerint 50 ezer álláshelyet veszítettünk csak el, ennyit, és még egyszer 50 ezret létre fog hozni a kormány. Nálunk 4 százalékos a munkanélküliségi ráta, az eurózónában viszont 8 százalékos.

Több választást akar még nyerni a Fidesz

A globális vállalati adóról azt mondta, hogy amire ezt bevezetik, addig „több választást is megnyerünk majd”. Abszurdnak tartja a világszinten egységes vállalati adó koncepcióját, mert Magyarország ezzel elveszítené a vonzóképességét a globális cégek befektetései terén.

Orbán szerint a járványok elleni védekezésben az ország nem függhet másoktól. Önellátónak kell lenni kórházi felszerelésből, eszközökből, illetve gyógyszerből és vakcinából. A magyar tudósok 2022-re ígérik a magyar vakcinát. Magyarországnak e mellett nemcsak a nyugati, hanem a keleti lábán is állnia kell, ekkora országmérettel nem tehetünk mást. A keleti piacokon is boldogulnunk kell.

Budapesten 90 százalékban a külföldiekre épül a turisztikai szektor, de „ennek vége van”, ez a nemzetközi rend nem fog visszaállni. Turisztikai üzleti modellváltásra van szükség, a fővárosban a vidéki magyarokra is kell építeni a külföldiek mellett.

„A migráció rossz dolog” – mondta, de nem csak nemzetközileg, hanem országon belül is, mert Orbán szerint az valami baj jele, ha valaki helyben, a lakhelyén nem tud boldogulni. És elfogadhatatlan, hogy néhány vidéki régió mennyire le van maradva Budapesttől, az uniós fejlesztési pénzeket „mind-mind” ezekbe a térségekbe kell vinni, hogy a vidék is fejlődjön, és onnan ne jöjjenek el az emberek, „nem akarunk megavárosokat” – mondta.

Óriási adókedvezményt jelentett be Orbán

Orbán a beszéde végén bejelentette, azt javasolja a kormánynak, hogy az esetleges plusz forrásokkal olyat csináljon, „amit még sosem csinált”. Ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést, miközben a költségvetést 4,3%-os növekedésre terveztük, akkor a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják azt az adót január-februárban, amit befizettek a 2021-es év után.

Húznak egy szintet az átlagjövedelemnél, és az átlagjövedelem szintje alatti szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza

– mondta. Ez egy körülbelül 550-580 milliárd forintos tétel.

loading...