Orbán Viktor megsértődött, mert a német külügyminiszter kicsavarná a kezéből az egyik fegyverét

Kép forrása: MTI

Újabb szamizdattal jelentkezett a miniszterelnök, ezúttal a német külügyminiszter hétfői nyilatkozatára reagálva.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Heiko Maas német külügyminiszter arról beszélt berlinben, hogy

“a liberális demokráciák ellenálló képességét meg kell erősíteni, és ehhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU “külpolitikai cselekvőképességét”.

Maas úgy fogalmazott: “Többé nem ejthetnek túszul azok, akik a vétóikkal megbénítják az európai külpolitikát.”

Orbán Viktor az MTI-n keresztül kiadott közleményében azt írta: „Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot. Most azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében.

Így volt, s ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredménye.”

Magyarország álláspontját Orbán úgy határozza meg, hogy a szerint véget kell vetni a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki. Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt –, a kilencedik is gúnykacajt vált ki.

Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ.

A miniszterelnök szerint ideje lenne, hogy „a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett” az állam- és kormányfők, azaz Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói „kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt”.

Európa Kína-politikájáról azt írta:

“véleményünk szerint meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában”.

Úgy látja, hogy a hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is. „Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális-tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra.”

Végezetül azt írta Orbán, hogy Magyarország, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében. „Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni. Támogatjuk az Európa stratégiaiszuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket.

Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását.”

Heiko Maas kiakadt, a német külügyminiszter megfosztaná Orbánt az egyik legtöbbet használt fegyverétől

loading...