Pofont osztottak a Fidesz térfelén: jobboldali kultúrharcos támadt neki az Orbán-kormánynak

Kép forrása: MTI

A Mediaworks egykori főszerkesztője, a jobboldal kultúrharcosa, Szakács Árpád egy nagyobb cikkel jelentkezett az Erdely.ma oldalon, amiben végigpofozza a Fidesz vezető politikusait, többek között Orbán Viktort is.

Szakács az írása elején elsiratja a régi szép időket, amikor még – szerinte – volt valódi szellemi elit, amikor még volt szakralitás, voltak hősök, és amikből maradtak a kontraszelektált politikusok és a celebek. Majd jön egy komolyabb válogatás tőle:

A jobboldali kultúrharcos első körben beszólt a cirkuszigazgatóból lett kulturális államtitkárnak. Szerinte

van annak üzenetértéke, hogy jelenleg a magyar lét, a magyar jövő legfontosabb bástyájába, a kultúra megszervezésének komplex, sok területet összefogó menedzselési feladataira egy cirkuszigazgatót neveznek ki

De nem csak az említett államtitkár miatt borult ki, Szijjártó Péternek is üzent:

annak is van üzenete, amikor egy külügyminiszter Kis Grofóval szórakozik és még hivalkodik is vele, akárcsak azzal, hogy az egyik legprimitívebb rapsztárral, Majkával egyezteti ügyeit.

Szijjártó tavaly októberben posztolt közös fotót Kis Grofóval, akivel egy esküvőn szórakoztak együtt. Idén áprilisban pedig a külügyminisztériumban találkozott Szijjártó Péter és Majka.

A szemrehányást azzal folytatta, hogy:

annak is van üzenetértéke, hogy Borkai Zsolték Fekete Pákóra orgiáztak az Adrián. És az is sokat mond, hogy a miniszterelnök Fásy Ádám mulatóskirállyal levelezik.

Néhány napja került elő Orbán Viktor levele, amit Fásy Ádámnak írt, és amiben jókívánságait küldi, és aggodalmát fejezte ki Fásy egészségi állapota miatt. Szakács hozzáteszi, hogy természetesen ők is további jó egészséget kívánnak „nemzetünk hang nélküli dalnokának”, de

vajon kormányfői hatáskör-e – még akkor is ha ezt hallgatja az autójában – egy olyan személynek hajbókolni, akinek az életműve fekete lyuk a magyar égbolton?

Ezzel nincs vége, Orbán újabb pofont kap az írásban:

És az is annyira, de annyira idétlen, ahogy a kormányfő a fiatalokat a végtelenül buta Fluor Tomi-féle Wellhelloval próbálja megnyerni.

Orbán két éve posztolta Facebookon a Wellhello és Halott Pénz közös számát, az Emlékszem, Sopronban-t, a Volt fesztivál „himnuszát”.

Orbán Viktor után még jól beszól egy fideszes képviselőnek, L. Simon Lászlónak is, amiért Dinnyés József „a Kárpát-medence magyar dalnoka” nemrég bekövetkezett halálakor írt egy posztot, amiben rá emlékezett. Az érdekesre sikeredett posztban a fideszes politikus azt írta:

„Tavaly a covid járvány kitörésekor felhívott, hogy szüksége lenne egy kis állami támogatásra az alkotói munkájához. Kérdeztem, hogy hány millióra, mire közölte: neki csak két-háromszáz ezer forint kellene. Ilyen kevés pénz értelmezhetetlen az állami mecenatúra rendszerben, az adminisztrációs költséget sem éri meg, inkább kérjen 2-3 milliót, mondtam én. Nem kérte. Szerény volt, és visszafogott.”

Szakács szerint ez mutatja meg L. Simon László, a jobboldali kultúrpolitika legbefolyásosabb személyének igazi arcát, sőt, a mai korszellem újabb árnyalatát ismerhetjük meg ebben az írásban.

„Ennél semmilyen tükör nem adhat élesebb képet a jobboldali kultúrpolitikusokról. L. Simon 2-300 ezer forinttal kellett volna segítse azt, akit állítólag annyira tisztelt. És magasról tett az egészre, mert nem látott benne semmilyen politikai hasznot. L. Simon nem ad a kicsire, csak milliókban tud gondolkodni. A kis támogatással kapcsolatos állítása pedig egyszerűen nem igaz. Az pedig eszébe sem jutott a milliárdos földesúrnak, hogy mecénásként nagyvonalúan a saját zsebébe nyúljon és lerendezze ezt az ügyet elegánsan, úriember módjára. Hihetetlen és döbbenetes, hogy mindezt meg is írja”

– írja Szakács.

loading...