Eddig nem ismert titkokat osztott meg Orbánról oxfordi mentora, aki csalódott a magyar miniszterelnökben

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Eddig nem ismert titkokat osztott meg Orbán Viktorról oxfordi mentora, a lengyel Zbigniew Pełczyński professzor. Az egyetemi oktató a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy rendkívül tehetséges diáknak tartotta Orbánt, ám utólag csalódott benne.

Egyik jól ismert fejezete Orbán Viktor karrierjének az a néhány hónap, amikor még fiatal liberálisként az Oxfordi Egyetemen tanult. Ezt még friss, angol nyelvű honlapján is megemlítette,

bár arról elfelejtett beszámolni, hogy a Soros Alapítvány ösztöndíjával vett részt a képzésen.

Az ösztöndíjprogram kulcsfigurája a ma 96 esztendős Zbigniew Pełczyński volt, aki a nyolcvanas évek elején találta ki és szervezte meg az oxfordi tanulás lehetőségét lengyel és magyar diákok számára.

Orbán Viktor interjúja állítólag olyan jól sikerült, hogy nemcsak felvették az oxfordi Pembroke College-ba, hanem a mentorálását is elvállalta a lengyel professzor. Diáktársai hamar megtudták, hogy kicsoda, a fiatal Orbán egyáltalán nem feszélyezte magát Oxfordban.

Laza volt, karizmatikus, kissé csipkelődő; egy rocksztár személyiségjegyeit hordozta

– emlékezett vissza a Blikk érdeklődésére a későbbi miniszterelnök egyik akkori, neve elhallgatását kérő diáktársa. Hozzátette:

Orbán részt vett a társasági életben, és nem riadt vissza attól, hogy megszegje a szabályokat. Akkoriban harcosan kiállt a szabadság mellett és mindennemű tekintély és hatalom ellen. Ebben mára gyökeresen megváltozott.

Pełczyński professzor elmondta azt is, hogy Orbán Viktor már első találkozásukkor közölte, hogy ha időközben kiírják Magyarországon a választásokat, akkor ő otthagyja az egyetemet, és hazautazik. Ez decemberben így is történt, addig viszont minden második héten találkozott mentorával. A professzor alapvetően ugyanakkor így összegezte tapasztalatait:

Nem hiszem, hogy Oxford valaha is többet jelentett számára, mint egy eszközt a politikai karrierjéhez. Ez egy fontos rész volt számára a nagy egészhez.

Mivel decemberben kiírták a választásokat, Orbán Viktor végül egyetlen trimesztert, azaz a teljes tanév egyharmadát végezte el az Oxfordi Egyetemen. A Blikk kérdésére, hogy kapott-e a későbbi kormányfő valamilyen értékelést az ottani tanulmányaira, a professzor úgy válaszolt:

Nem igazán, hiszen nem is igen volt mit értékelni.

Zbigniew Pełczyński nem titkolta, hogy utólag nagyot csalódott az akkor még liberális Orbán 2010 utáni illiberális fordulata miatt. 1989. decemberi távozásakor azonban nem érezte semmiféle jelét annak, hogy politikai nézetei gyökeresen megváltoznak majd.

Még a Fidesz 1998. évi választási győzelme után is örömmel tett eleget egykori tanítványa budapesti meghívásának. Utoljára 1999 márciusában találkoztak Magyarország NATO-csatlakozási ünnepségén.

A professzor úgy vélte, ma már kínosan érezné magát egy újabb találkozón.

loading...