Dobrev Klára: Már nem csak COVID-os betegek, hanem más ellátásra várók is veszélybe kerültek

Kép forrása: MTI

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy:

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter alig több mint két hete még azt mondta, a magyar egészségügy meg sem rezdült a járványban, ehhez képest Kásler Miklós pár napja miniszteri utasítást adott ki arra vonatkozóan, hogy az egész országban függesszék fel az onkológiai szűrővizsgálatokat. 

„Azokat a rákszűréseket, amelyek emberéletek ezreit menthetik meg, ha időben megtörténnek, ugyanis éppen a rákos megbetegedések azok, ahol minden egyes nap és hét sokszorosan számít. Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar egészségügy nem csak hogy megrendült, hanem a teljesítőképessége határán is túl van” – mondta a DK politikusa. Dobrev szerint ezért hal meg a lélegeztetett betegek túlnyomó többsége, és ezért lesznek a járványnak olyan áldozatai is, akik el sem kapták a koronavírust, csak nem jutottak időben szűrővizsgálatokhoz és ellátáshoz.

Dobrev Klára és a DK szerint szívszorító és tragikus, hogy a rossz kormányzás következtében már nem csak COVID-os betegek, hanem más vizsgálatokra és ellátásra váró betegek is veszélybe kerültek. 

„Az onkológiai vizsgálatok felfüggesztése égbekiáltó felelőtlenség és ezreket veszélyeztető gazemberség, ilyet nem szabad csinálni. Nem kérdés, hogy ezt a miniszteri utasítást azonnali hatállyal vissza kell vonni, és folytatni kell a szűréseket! Nem mellébeszélni kell, nem nyilvánvaló hazugságokkal kell ámítani az embereket, hanem kormányozni kell, és biztosítani az egészségügy legalább alapvető működését a járvány alatt is”

– foglalta össze az Európai Parlament DK-s alelnöke.

A DK politikusa arra is kitért, minden szakember el szokta mondani a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban, hogy ami igazán számít, az az idő. Hogy mikor veszik észre a betegséget, mert ez minél korábban történik meg, annál nagyobb eséllyel lesz gyógyítható.

„A szűrővizsgálatok felfüggesztése olyan emberek felett kimondott halálos ítélet, akik ma nem is sejtik, hogy hónapok vagy évek múlva ennek a döntésnek lesznek az áldozatai. Gondoljunk azokra, akiket a legjobban szeretünk; szülőkre, házastársakra, testvérekre, barátokra, akik ma gondtalanul élik az életüket”

– mondta Dobrev Klára, kiemelve: lehet, hogy ez a miniszteri döntés fog megfosztani minket attól, hogy még éveket, évtizedeket legyünk együtt a járvány után is, mert nem fog időben kiderülni, hogy baj van.

Dobrev Klára helyretette Orbánt, miután a magyar kormány füllentett szövetségeseiről

loading...