Ezt jól elintézte a Fidesz: újabb felmondási hullám indulhat az egészségügyben, mutatjuk az okát

Kép forrása: MTI

Arra panaszkodnak az ápolók, hogy hiába kaptak ígéretet arra, hogy a szolgálati jogviszony szerződés aláírásával nem fog csökkeni a bérük,

mégis sokaknak 10-20-30 ezerrel, de van, akinek 100 ezer forinttal is csökkent a fizetése. Az ápolók nem értik a bércsökkenés okát, sokan pedig már meg is bánták, hogy aláírták a szerződést.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint sokféle oka lehet annak, hogy csökkent a szakápolók bére, de az biztos, hogy a szakápolók nem jártak jól a szolgálati jogviszonnyal.

Március elsején lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszony aláírásáért cserébe az orvosoknak béremelést ígért a kormány, az ápolóknak azonban semmit, mert szerintük az ápolók bérét már rendezték. Az ígéret szerint 2022-ig 72 százalékkal fogják növelni a béreket 2018-hoz képest, most tartanak 40 százaléknál. A probléma azonban az, hogy olyan kevés volt eddig is az ápolók bére, hogy az emeléssel van, akinek így is csak éppen a minimálbér fölé emelkedik a fizetése, az orvosok béremelésével pedig 3-4-szeresre nőtt a bérkülönbség orvosok és ápolók között, ami bérfeszültséget okoz.

Sokan még március elseje előtt elhagyták a pályát, de most kezd világossá válni, mi lett azokkal az ápolókkal, akik aláírták a szerződést. 

Intenzív osztályon dolgozik, és százezerrel kevesebbet kap

A kormány ugyan jogszabályban rögzítette, hogy a munkáltatónak ugyanazt a bért kell biztosítani a szakápolóknak, amit eddig kaptak, de ez sok helyen nem történt meg. Ráadásul ez csak most derült ki, amikor kézhez kapták a márciusi fizetésüket.

Egy vidéki kórházban dolgozó férfi és a felesége is ápoló, mind a ketten 20-30 ezer forinttal kaptak kevesebbet. De nem csak ők, hanem a munkatársaik is. A legtöbben ilyen mértékű csökkenésről számolnak be, de vannak egészen extrém esetek is.

A 444 arról ír, hogy ott van például Bianka,

aki jelenleg COVID-intenzív osztályon dolgozik szakápolóként, és kollégáival együtt 100 ezer forinttal kevesebbet kapott kézhez, mint az előző hónapokban közalkalmazottként. 

Mindezt úgy, hogy havonta körülbelül 60-70 órát túlórázik. Bianka azt mondja, hogy 26 éve dolgozik az egészségügyben, és sosem gondolta, hogy van ennél lejjebb, de most rájött, hogy tévedett.

Az egészen extrém esetek közé pedig azok tartoznak, akik táppénzre kerültek az adott hónapban, vagy azért, mert koronavírusosak lettek, vagy azért, mert teljesen kimerültek, és leromlott az egészségi állapotuk. Az ő fizetésük akár 200 ezerrel is csökkenhetett, aminek egy részét akkor fogják tudni visszaigényelni, ha bizonyítani tudják, hogy az osztályon fertőződtek meg, és jár nekik a 100 százalékos táppénz.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is tapasztalta, hogy sok ápoló jelezte, kevesebb bért kaptak a márciusi munkájukért, de vannak olyanok is, akiknek nem változott a bérük, és olyanok is, akiknek minimálisan emelkedett.

A szakszervezeti vezető úgy véli:

„sokan érzik úgy, hogy kár volt aláírni a szerződést.” 

Soós szerint már eddig is sokan hagyták el a pályát a bizonytalanság és a veszteségeket nem kompenzáló alacsony juttatások miatt, de most egy újabb hullámra lehet számítani április végén, illetve ha a felmondási tilalom megszűnik. Ugyanis április végéig kell benyújtani, hogy milyen egyéb foglalkozást végeznek a szakápolók, és ha például egy szakápoló magánrendelőben is dolgozik, de erre nem kap majd engedélyt, akkor valószínűleg elhagyja a pályát.

loading...