Több millió magyart zárhatnak ki uniós utazásokból a kormány új rendeletmódosítása miatt

Kép forrása: Reuters

Nem fog szerepelni az oltási igazolványon az, hogy melyik fajta vakcinával oltottak be minket – derül ki a védettség elleni igazolásról szóló kormányrendelet módosításából, ami a szombati Magyar Közlönyben jelent meg.

A friss rendelet szerint a korábbi szövegben azt a részt, hogy „az EESZT útján haladéktalanul továbbítja” arra cserélik, hogy

„az EESZT útján – a védőoltás típusa kivételével – haladéktalanul továbbítja”.

Eszerint tehát a dokumentum nem mutatja majd, hogy melyik cég által gyártott oltást kaptuk meg a koronavírus ellen.

Ellehetetleníthetik a magyarok uniós utazásait

Lengyelország például nemrég úgy döntött, csak az léphet be karantén nélkül az országba, aki rendelkezik egy 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel, vagy igazolással arról, hogy megkapta az EU-ban is engedélyezett oltások valamelyikét. Ezek mind nyugati vakcinák, tehát az Orbán által favorizált kínai és orosz nincs köztük.

Az EU által nem jóváhagyott vakcinákkal kezeltek a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek.

Az EU által engedélyezett oltások köre a jövőben bővülhet, de egyelőre nem tudjuk, hogy ha a magyar oltási papíron nem fog szerepeli a gyártó, mivel tudjuk majd igazolni külföldre utazás esetén, hogy az elvárt típusok valamelyikét kaptuk.

Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy több millió magyart zárnak ki uniós utazásokból, hiszen több millió embernek terveznek beadni itthon kínai vagy orosz vakcinákat.

Orbán falnak mehet: a németek bejelentették, hogy valós híradót sugároznak a magyaroknak a Fidesz hazugságaival szemben

loading...