Döntött az Alkotmánybíróság: alkotmánysértő a városok kifosztása, nem vonhat el pénzt a kormány kompenzáció nélkül

Kép forrása: MTI

Karácsony Gergely számolt be a hírről, amely szerint alkotmánysértő a városok kifosztása. A főpolgármester azt írta a közösségi oldalán, hogy

az Alkotmánybíróság szerint ugyan nem alkotmányellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, de a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatok ellátását, a közszolgáltatásokat veszélyeztesse.

Karácsony szerint döntésével az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatnak: a kormánynak a saját Alaptörvénye miatt is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését.

Emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette a tárgyalások megkezdését erről, de még csak választ sem kapott.

Karácsony Gergely szerint az alkotmánybírósági döntés alapján minden önkormányzatot átláthatóan, teljeskörűen kell kártalanítania a kormánynak, politikai megkülönböztetés nélkül. A városok kifosztása nem kormányzás, ráadásul még alkotmánysértő is – írta a főpolgármester. Az Alkotmánybíróság elutasította a gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszát,

de valóban alkotmányos követelményként írta elő, hogy a helyi önkormányzatoknak biztosítani kell kötelező feladataikhoz a költségvetési, illetve más vagyoni támogatást.

Ezeket a támogatásokat az Országgyűlés, veszélyhelyzet idején a Kormány, közérdekből csökkentheti, de nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az alkotmányosan védett feladatköröket.

Ez egy remek lehetőség arra, hogy az Orbán-kormány bebizonyítsa: tiszteletben tartják a jogállamot. Ezt azzal tudják bebizonyítani, hogy pártállástól függetlenül minden önkormányzatot kompenzálnak, amelyek esetében ez még nem történt meg!

loading...