A Republikon friss felmérése szerint akár kétharmados ellenzéki győzelem is születhet 2022-ben

Kép forrása: MTI

Ha idejében felépíti, és idejében elkezdi a kampányát, akár az egyéni választókerületek kétharmadát is megnyerheti az ellenzék. Erre az eredményre jutott friss elemzésében a Republikon Intézet.

Közleményükben azt írják, a fideszes jelöltek 2018-as eredményét vetették össze az ellenzéki jelöltek aggregált eredményével, figyelembe véve a 2019-es önkormányzati erőviszonyait is. Az adatokat pedig szerintük bár nem lehet nyilván összeadni, mégis jól felmérhető képet adhatnak a mostani helyzetről.

A közvélemény-kutató szerint 72 olyan egyéni választókerület is van, ahol ha mindent belead, akkor győzhet az ellenzék.

A trendfordulót az intézet az olyan faktorokban látja, mint a hangsúlyozott ellenzéki együttműködés, az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, továbbá a kormányzással szembeni elégedetlenség.

Öt kategóriát állított fel a Republikon.

  • Tizenöt helyen, főleg budapesti kerületekben ma is ellenzéki politikusok ülnek a hatalomban. Harminchét egyéni választókerület van, ahol az ellenzékiek 2018-ban összességében több szavazatot szereztek, mint a kormánypártiak.
  • Kilenc választókerület esetében pedig fontos szempont, hogy a környező nagyvárosok politikai hangulata befolyásolhatja a vonzáskörzetet is.
  • Tizenegy billegő választókerületet talált az intézet, ezekben bár nehezebb a dolga az ellenzéknek, de ha jól felépíti a kampányát, akár még győzhet is.
  • Van továbbá harmincnégy olyan kerület, ami a korábbi eredmények alapján nehezen nyerhetőnek tűnik.
  • Huszonkettőben tíz százaléknál is nagyobb volt a különbség 2018-ban, továbbá nem érvényesül a nagyvárosi hatás sem.

Hudson Intézet: a magyar kormánynak fel kell készülnie, Orbán a legrosszabbat fogja kapni Bidenéktől

loading...