Karácsony komoly levelet írt Orbánnak – a labda a miniszterelnök térfelén pattog, erre pedig muszáj lesz válaszolnia

Kép forrása: MTI

Nem egyeztetett a kormány az önkormányzatokkal az EU-s helyreállítási alap elosztásáról

Karácsony Gergely ezért levelet írt Orbán Viktornak, amelyben az áll, hogy:

„A változás, az új politika alapja a partnerség és a bevonás. Ez miniszterelnök úr számára immár nem lehetőség, hanem kötelesség. Az Európai Parlament (EP) ugyanis a tegnapi napon úgy hagyta jóvá az EP és az Európai Tanács megállapodását a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról, hogy a tagállami kormányokat, így az ön kormányát is kötelezte az előzetes konzultációra, konkrétan az önkormányzatokkal való egyeztetésre. A döntés végrehajtásának felelőssége az öné, miniszterelnök úr.”

A főpolgármester Orbán Viktort szemére vetette, hogy az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról a kormány eddig csak meglehetősen vázlatos, inkább lózungszerű dokumentumokat tárt a magyar nyilvánosság elé, miközben Brüsszelben minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket.

„Ugyan a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs úr parlamenti felszólalásában azt állította, hogy 15 ezer szakemberrel egyeztettek, és önkormányzati szövetségeket is felkértek a véleményezésre, ám ezeknek az egyeztetéseknek nincs nyoma sehol. Kérem miniszterelnök urat, cáfolja meg, esetleg pontosítsa államtitkárát, vagy hozza nyilvánosságra tételesen, kikkel, mely szervezetekkel, mely önkormányzati szövetségekkel folytattak egyeztetést, mikor tették ezt, milyen előterjesztés alapján, és milyen eredménnyel”

– fogalmazott Karácsony a levélben.

A főpolgármester szerint az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége semmiféle egyeztetési szándékról nem tud.

„Ha a magyar települések többségét képviselő szövetségekkel nem egyeztettek, akkor mégis kivel? Az elmúlt napokban számos polgármesternél érdeklődtünk, tudnak-e ilyen egyeztetésről, ám erről a megkérdezettek egyike sem hallott”

– tette fel a kérdést, hozzátéve, szeretné hinni, hogy a kormány nem úgy jár el a helyreállítási támogatás felhasználásakor, mint ahogyan a következő hét év uniós költségvetésében szereplő források elosztását tervezi a fővárosban.

Karácsony arról is írt, hogy reménykedik abban, a kormány nem követte el ismét azt a hibát, hogy a

„helyreállítási támogatásokról megint csak politikai alapon, kizárólag kormánypárti polgármesterekkel folytatott egyeztetéseket, mert ez azt a látszatot erősítené, mintha a kormány első- és másodrangú polgárokra, első- és másodrangú településekre osztaná fel az országot, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen lenne.”

Karácsony tehát felszólította a kormányfőt, hogy egyezzen meg a helyreállítási alapok elosztásáról a magyar helyhatóságokkal. Nagy kérdés, hogy mit sikerül elérnie, hiszen az alap segély- és hitelcsomag forrásait jó előre lekötötte saját programjaira a kormány.

A legkeményebb bizonyíték: így formálta saját képére a hatalom a médiát

loading...