Dobrev Klára elmondta, hogyan lehetne 172 ezer forint az átlagnyugdíj

Amíg el nem érjük az európai minimálnyugdíj bevezetését, addig vissza kell hozni a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét! 

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: sokan tudják, hogy az Orbán-kormány minden minimális, kampányszerű juttatása ellenére rengeteg pénzt vett el a nyugdíjasoktól azzal, hogy megszüntette a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét, a svájci indexálást.

“Ha nem hoznak ilyen igazságtalan döntést, akkor ma az átlagnyugdíj nem 142 ezer forint lenne, hanem 172 ezer, a magyar nyugdíjasok pedig nem élnének rosszabbul egy cseh, egy szlovén, egy lengyel vagy egy szlovák nyugdíjasnál. Ahhoz, hogy visszaadjuk a ledolgozott életek után járó megbecsülést, 2 feladatunk van”

– hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Az EP-képviselő szerint ez egy olyan feladat, ami nem várhat

Dobrev Klára kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint 2022 után vissza kell hozni a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerét, a bérek emelkedését is figyelembe vevő svájci indexálást. Az elmúlt 10 évben tisztességben megőszült emberek millióit károsította meg a kormány a svájci indexálás elvetésével, ezért ennek a visszaállítása az új kormány egyik első dolga kell legyen.

Van egy hosszútávú feladat is

Ez a feladat az, hogy eleget kell tenni egy korábbi vállalásnak: bevezetni az európai minimálnyugdíjat – magyarázta Dobrev Klára. Úgy fogalmazott,

bármilyen hihetetlenül hangzik, mostanra az ügyben elindult az uniós munka, már nem csak a DK dolgozik ezen, hanem az egész Európai Parlament. 

“Így hosszú távon meg fogjuk valósítani, hogy egy magyar ember végigdolgozott élete se érjen kevesebbet, mint egy hollandé vagy németé” – tette hozzá az EP-képviselő.

Ennek részeként a Dobrev Klára elárulta, hogy már el is indult az EU konzultációja az európai, benne a magyar nyugdíjasok életszínvonalának emeléséért. Ezt a konzultációt itthon a Dobrevék fogják lefolytatni, ezért a képviselő már össze is hívott egy online konferenciát most péntekre a legnagyobb magyar nyugdíjas-szervezetek és érdekképviseletek részvételével.

Gyorsan kiváltotta a Fidesz az USA haragját: már érik is az első csata a Biden-kormányzat és Orbánék között

loading...