Eljött az idő, amire vártunk: addig nem ad pénzt az EU, amíg Orbán tartja magát a zsarnok törvényeihez

Addig nem adna uniós pénzt Brüsszel, amíg a kormány nem számolja fel a korrupciót

Magas rangú uniós diplomatára hivatkozva arról ír a Reuters, hogy Magyarországnak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt több milliárd euró válik elérhetővé az EU járvány utáni helyreállítási alapjából.

Az erre vonatkozó dokumentumot január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell.

Az Európai Unió 750 milliárd eurót tesz elérhetővé a tagállamok számára a következő években, amelyeket a gazdaság talpraállítására, digitalizálására és zöldítésére kell fordítani. Ebből Magyarországot 6,3 milliárd euró illeti, Brüsszelben azonban már most aggódnak, hogy ezek a pénzek nem lesznek megfelelően és átláthatóan elköltve.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen

– írják a dokumentum, hozzátéve, hogy ez összefügg azokkal a “rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyeknek köszönhetően az uniós strukturális alapok történetében a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehatani 2019-ben a magyar támogatások körében.

A magyar kormány a Reutersnek a dokumentummal kapcsolatban feltett kérdésére eddig nem reagált a Reuters cikke szerint.

Orbán Viktor bármit hazudhat: nem lesz pénz. A magyar emberek ezt csakis az autokrata vezetéséről világhírűvé vált Orbán-kormánynak köszönhetik.

Frissítés:

Brüsszeli források utóbb azt mondták el az EUrológusnak, hogy – szemben a Reuters tegnapi cikkével, amit fentebb mi is szemléztünk – az Európai Bizottság a közelmúltban nem küldött hivatalos levelet a magyar kormánynak a közbeszerzési rendszer átalakítására, megreformálására vonatkozóan.

loading...