Győztek a lengyel vendéglátósok: bizonyos feltételekkel megengedhetik, hogy kinyissanak

Kép forrása: EPA

Várhatóan megállapodik a varsói kormány a szolgáltatási szektorban működő vállalatok tulajdonosaival arról, hogy könnyítenek a korlátozásokon, amelyek a tevékenységüket érintik. A cégek egy ideje azzal fenyegetőznek, hogy akkor is kinyitnak, ha ezért büntetést kell fizetniük.

A lengyelországi szolgáltató ágazat képviselői nagyon szeretnének már kinyitni. Az élen a szállodások menetelnek, de a vendéglátó helyek és a kisebb (kozmetikai, fodrász) vállalkozások is munkába akarnak állni

– írja a napi.hu a Business Insider Polska tudósításából.

Az elmúlt napokban egyre többen csatlakoztak ahhoz a „lázadáshoz”, amelynek résztvevői vállalva a büntetéseket, a korlátozások ellenére is kinyitották üzleteiket. A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Maczynski január utolsó előtti hétvégéjén arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a napokban tárgyaltak a kormány képviselőivel, mert úgy tűnik, a varsói vezetés meghallgatja panaszaikat.

Az egyeztetések témája az volt, hogy a befagyasztott vállalatok milyen egészségügyi feltételek teljesítése mellett kezdhetnék újra a tevékenységüket. 

Nem zárják ki a szigorítások enyhítését

A kormány nem zárja ki a szigorítások enyhítését a gasztronómiai, a hotel és a fitnesz ágazatokban, de új egészségvédelmi szabályokat akar bevezetni, amelyek garantálják, hogy a lazítás miatt ne pörögjenek fel a fertőzések. Az érintettek szerint a szállodák készen állnak működésük újrakezdésére, és legálisan szeretnék ezt megtenni, nem éleznék tovább a kormánnyal a konfliktust.

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk azt mondta, hogy a január végéig hátra lévő napokban megerősítik a biztonsági előírásokat, hogy a vállalkozók meg tudják védeni dolgozóikat és vendégeiket a fertőzés veszélyétől. A megbetegedések számának emelkedése a kormány számára elfogadhatatlan. Elsősorban olyan szabályokról van szó, mint hogy hány méter távolságot kell tartani az egy légtérben lévők között, mennyi kézfertőtlenítési pontot kell felállítani, továbbá hogy kiknek és hogyan kell felügyelniük a szabályok betartását.

Ahhoz, hogy a szolgáltató szektor cégei újra kinyithassanak, csak a kormány akarata hiányzik

Az intézkedések betartása nem gond sem a szállodai alkalmazottaknak, sem a vendégeknek. Mindenki hozzászokott már a maszkviseléshez, a kézfertőtlenítéshez, a távolság betartásához. Emellett a szállodák a nyitáskor kezdetben csak szobáik felét adnák ki, éttermeikben csak minden második asztalt használnák.

loading...