Lengyelországban bevezették a koronavírus-díjat – ez lesz nálunk is?

Kép forrása: AFP

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádió műsorában arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozóknak példát kellene mutatniuk, hogy valamennyien beadatják maguknak a koronavírus elleni vakcinát.

Az alelnök felvetette annak a lehetőségét is, hogy aki pedig nem oltat, fizesse az esetleges intenzív kezelésének többmilliós költségét.

Később a szakszervezet ezt a kijelentést megpróbálta hárítani, ezért az Ellenszél szerkesztősége számára is helyreigazítási kérelmet küldtek. Természetesen mi nem adtunk helyet ennek az igénynek, mivel úgy véljük, hogy aki alelnöki minőségben interjút ad, az vállalja érte a felelősséget.

Az alelnök Daróczy-Gaál Ágnes szavai talán megihlették a lengyeleket, ők ugyanis úgynevezett koronavírus-díjat szednek.

Koronavírus-díjat szednek a járvány miatt a lengyel magánegészségügyben – idézi a Business Insider Polska cikkét a Napi.hu. Az új költség összege változó, van ahol csak 10 zlotyt (nagyjából 800 forint) számítanak fel, máshol 150-et (12 ezer forint).

A legmagasabb koronavírusdíjat a fogorvosok számolják fel, a járvány miatt ugyanis drágultak az általuk használt anyagok, nem beszélve olyan további költségekről, mint például a gumikesztyűk, a fertőtlenítő szerek, a maszkok, az új kötények és köpenyek ára.

A lap szerint a pluszkiadásokat már a járvány kezdetekor elkezdték áthárítani a pácienseikre. A koronavírus-díj miatti panaszok azóta elárasztották a közösségi médiát, a díj jogosultságát rengetegen vitatják.

loading...