A kormánymédiában már a magyar oltásigazolványról cikkeznek – mutatjuk mit várhatunk tőle

Kép forrása: Reuters

A kormánypárti Ripost úgy értesült, hogy könnyen elképzelhető: sok helyre, főleg tömegrendezvényekre csak azok mehetnek majd be, akik be vannak oltva koronavírus ellen vagy átestek már a fertőzésen.

Lesz olyan koncert, focimeccs vagy konferencia, amit nem látogathat olyan ember, aki nincs beoltva. Ez igaz lehet több utazási célpontra is. Az oltottság igazolásához egy digitális egészségügyi útlevélre lesz szükségünk, amihez a belügyminisztérium már kifejlesztette a technikai hátteret is.

Az oltás nem kötelező és még az sem derült ki pontosan, hogy milyen előnyökkel jár, ha be vagyunk oltva, de a vakcinaútlevélre szükség lesz az oltottság igazolásához.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már decemberben is arról beszélt, hogy

az oltási könyv nagyon fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban.

A rendezvényszervezők is kérhetik a vakcina igazolást

Mivel a nagyobb rendezvények látogatásához a szervezők elvárhatják, hogy a részvevők legyenek beoltva, szükséges ennek igazolása is. A Ripost információ szerint már készül a magyar vakcinaútlevél.

Koncertre is igazolással lehet majd menni

A Ticketmaster koncertek előtt ellenőrizni fogja, hogy a résztvevők megkapták-e az oltást. A Billboard szerint telefonos applikációt fognak bevezetni, melybe be lesznek vezetve az egészségügyi adatok. Ők az oltásigazolás mellett a negatív tesztet is el fogják fogadni.

Készülnek a nemzetközi oltási könyvek, applikációk

A vakcina beadatásának igazolásához digitális egészségügyi útlevélre – egyfajta nemzetközi oltási könyvre – lehet szükség, amiről már az Euronews számolt be. Ezt legegyszerűbb applikációval megoldani. Számos vállalat és technológiai csoport már készíti is az alkalmazást.

A Common Pass nevű applikáció már úgy hirdeti magát, hogy nemsokára letölthető. Többek közt a Lufthansa és a Swiss Airlines már szerződést kötött az applikáció fejlesztőivel.

Megszólalt a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke: aki nem oltat, fizessen!

loading...