Nagy nap a mai: a köztársaságpártiak bejelentették a közös kormányzás alapelveit

Kép forrása: Jakab Péter Facebook-oldala

„A kormányzás alapelvei hat pontban” címmel tartottak online sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok vezetői: Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd), Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció).

Az köztársaságpártiak

  • önmagával békében élő nemzetet,
  • demokratikus jogállamot,
  • jövőbe tekintő kormányzást,
  • gondoskodó társadalmat,
  • szolidáris, igazságos Magyarországot,
  • és hazafias kormányt, európai Magyarországot szeretnének.

Jakab Péter arról beszélt, hogy vállalják, a társadalmi béke megteremtését, betemetik a társadalmi árkokat, és újra egyesítik a nemzetet.

Fekete-Győr András kiemelte, hogy olyan köztársaságot fognak építeni, amelyben a polgárok ellenőrzik a kormányt. Jogállamot, szabad országot, szabad sajtót, tudományt, oktatást és művészetet ígért. Hangsúlyozta, hogy véget vetnek az oligarchák hatalmának, és leszámolnak a korrupcióval.

Schmuck Erzsébet azt mondta: olyan jövőbe tekintő kormányzásra készülnek, amely odafigyel az ország és a bolygó jövőjére is. Céljuk egy környezettudatos társadalom felépítése, ami megvédi a természeti értékeket, örökségeinket.

Az LMP társelnöke olyan dolgokról is beszélt, amire a fideszes szavazók is felkaphatják a fejüket:

számítanak az európai együttműködésre, de a bevándorlás ügyét azt a nemzeti kormány kezében kívánják tartani, fel fognak lépni az illegális migráció és az emberkereskedelem ellen.

Ez bizonyítja azt, hogy a Fidesz hazugságával ellentétben a baloldal nem akarja migránsokkal elárasztani az országot.

Szabó Tímea kijelentette: egy olyan társadalomért dolgoznak, ahol nincsenek kiváltságosok, mindenki számít, ahol nem hagyják magukra az időseket, a betegeket, a szegénységben élőket, ahonnét nem akarnak elmenekülni a fiatalok. Igazságos újraelosztási rendszert szeretnének létrehozni, hogy mindenki elérje az ingyenes és jó minőségű egészségügyi szolgáltatást, oktatást, szociális ellátást, és a kultúrát.

Kunhalmi Ágnes azt mondta: meggyőződésük, hogy a szolidáris, igazságos Magyarországhoz hozzátartozik az igazságos gazdaság, az ország legfontosabb nemzeti kincse pedig a tudás, illetve a kreativitás, a polgári gyarapodás csak ezeken alapulhat. Ezért szabad és méltányos oktatási rendszerre van szükség. Az MSZP bevonná a felső tízezret és a nagyvállalatokat is a közteherviselésbe.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyarság sok évszázados történelme Európa és a magyarság európaiságának védelméről is szól. A DK elnöke szerint természetes, hogy vannak viták az Európai Unióval, ami „messze van a tökéletestől”, de történelmileg Magyarország számára a legfontosabb választás az, hogy Európában kell maradni. Hangsúlyozta: európai és hazafias kormányt szeretnének, „így együtt”.

A felsorolt pontokat, amelyek a későbbi kormányprogram sarokkövei lesznek, aláírásukkal is rögzítették a pártelnökök.

loading...