Kőkemény ultimátumot kapott a Fidesz a Néppártból: mindent elveszíthet Orbán

Kép forrása: Reuters

Manfred Weber szerint ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról – írja a Népszava a De Standaard cikke alapján.

A CSU bajor politikusa azt is hozzátette: erről érlelődik a döntés, Orbán Viktor ugyanis eheti akciója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából. A magyar miniszterelnök megakadályozta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé.

A Fidesz tagságát még tavaly márciusban függesztették fel a Néppártban, a kizárást hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte. Ez elég is lenne a szavazáshoz, ám az a járványhelyzet miatt csúszik.

Weber arra a kérdésre, hogy szerinte távoznia kell-e a pártból a Fidesznek, annyit mondott:

Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve. „Azt üzenem neki: Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!”

A Fidesz tehát csak akkor maradhat a Néppárt tagja, ha elfogadja a jogállamisági feltételeket. Ha Orbán tovább köti az ebet a karóhoz, akkor mindent elveszíthet.

KDNP-s terror a parlamentben: kizárták a jobbikos képviselőt

loading...